Anna Starmach już teraz robi zakwas na barszcz wigilijny. Stawia na nietypowy dodatek
Trudno jest wyobrazić sobie tradycyjną polską wigilię bez czerwonego barszczu na stole. A aby ten wyszedł idealny, już teraz powinieneś zabrać się jednak za przygotowywanie zakwasu. Jeżeli chcesz, aby świąteczny barszcz miał niezapomniany aromat i smak, koniecznie zrób go według przepisu Anny Starmach, a cała rodzina na pewno będzie prosić cię o dokładkę!
Anna Starmach na gotowaniu zna się, jak mało kto. Utalentowana kucharka, autorka wielu książek i jurorka Masterchefa potrafi nadać wyjątkowego smaku nawet najbardziej tradycyjnym potrawom. A świąteczny czerwony barszcz na zakwasie według jej przepisu wychodzi po prostu obłędny. Przygotuj go w ten sposób, dodając te składniki, a twoja rodzina podczas wigilii na pewno będzie zachwycona.
Aby zrobić zakwas na barszcz czerwony według przepisu Anny Starmach, najpierw musisz wybrać się do sklepu po niezbędne produkty potrzebne do jego przygotowania.
Potrzebne będą ci takie składniki jak:
- 2 kg buraków czerwonych
- 1 główka czosnku
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie (3 ziarna)
- czarny pieprz ziarnisty (2 ziarna)
- sól (1 łyżka)
- woda mineralna
Gdy już zdobędziesz wszystko, co potrzebne, możesz zacząć przygotowywać zakwas na wigilijny barszcz. Zacznij od obrania, dokładnego umycia i pokrojenia buraków w cienkie plastry.
Następnie ułóż warzywa w szklanym słoju, nie zapominając o ich równoczesnym dociskaniu. Przepołów w poprzek czosnek i powkładaj go między warstwy buraków i to samo zrób z wyżej wymienionymi przyprawami. Na sam koniec warzywa zalej wodą tak, by buraki zostały nią przykryte, ale nie dolewaj jej więcej.
Może cię zainteresować: To danie wigilijne musisz zacząć przygotowywać już teraz. Dzięki temu smak będzie wyrazisty
Zakwas na wigilijny czerwony barszcz po przygotowaniu należy odłożyć w chłodne miejsce, w którym będzie miał czas na fermentację. Po około 7-8 dniach powinien być gotowy, ale możesz zrobić go jeszcze w listopadzie, ponieważ w lodówce może być przetrzymywany nawet przez okres od 1,5-2 miesięcy.
Dla niektórych zaskakujące może być to, że Anna Starmach dodaje do buraków wodą mineralną. Nie jest to jednak przypadek, ponieważ w niektórych miejscowościach woda z kranu nie posiada właściwości pożądanych do kiszenia. Jest dość twarda i może zawierać chlor.
Ponadto, zalanie buraków wodą mineralną może znacznie przyspieszyć proces fermentacji. Do przygotowania zakwasu bardziej od kranów nadaje się więc woda przegotowana i letnia, wychłodzona do temperatury maksymalnie 38 stopni, lub wspomniana przed chwilą woda mineralna.
Czytaj również: Dodaj to do zakwasu z buraków, a na pewno nie spleśnieje
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki