Reklama
Reklama

​To danie wigilijne musisz zacząć przygotowywać już teraz. Dzięki temu smak będzie wyrazisty

Mimo że do świąt pozostał jeszcze miesiąc, już teraz na każdym kroku atakują nas bożonarodzeniowe reklamy. O ile szał zakupów możemy odłożyć na później, o tyle przygotowanie niektórych potraw świątecznych warto rozpocząć wcześniej. Jednym z takich dań jest znany zdecydowanej większości Polaków barszcz czerwony.

Zgodnie z kultywowaną w Polsce tradycją na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw. Wśród nich nie może zabraknąć takich, jak barszcz czerwony wigilijny, a do jego przygotowania nieodzowny jest zakwas.

Jak przygotować idealny zakwas do barszczu wigilijnego?

Składniki, które potrzebujesz do przygotowania perfekcyjnego barszczu wigilijnego, to:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 mała główka czosnku,
  • 2 kg buraków,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • woda.

Dodatkowo uszykuj duży słoik, a także wcześniej przegotuj i ostudź około litra wody (można przygotować sobie więcej).

Sprawdź również: Najlepsza surówka z marchewki. Dwa dodatkowe składniki sprawiają, że w mig znika z talerza

Buraki dokładnie umyj, wysusz i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Główkę czosnku przekrój na pół. Układaj buraki w słoiku, równomiernie między warstwami ułóż czosnek, a także liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Staraj się regularnie dociskać buraki, by pomiędzy warstwami nie było zbyt dużo miejsca. Przegotowaną i ostudzoną wymieszaj z łyżką soli i zalej nią buraki z przyprawami tak, by dokładnie przykryła całość. Jeśli nie starczy wody, dorób roztwór w takich samych proporcjach. Słoik przykryj ścierką z bawełny i odstaw na minimum trzy dni, a najlepiej na tydzień. W momencie, gdy na powierzchni zakwasu pojawi się piana, oznacza to, że jest gotowy. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce.

Co ciekawe, po zlaniu zakwasu, buraczki wraz z przyprawami można ponownie zalać roztworem wody z solą, ponownie odstawić na 3-7 dni i w ten sposób otrzymamy kolejną porcję zakwasu z buraczków. Możemy go wykorzystać do przygotowania pysznego czerwonego barszczu wigilijnego lub np. pić codziennie dla zdrowia naszych jelit.

Zobacz też:

​Idealny sposób na makaronowe resztki. Nawet teściowa nie odważy się skrytykować

Jedz codziennie. Zmniejszysz problemy z pamięcią i ryzyko demencji

​Wcale nie kurki. Te grzyby są jeszcze lepsze do jajecznicy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa