Lubisz gołąbki, ale masz dość zawijania? Sposobem mojej babci zrobisz to w mig
Lubisz gołąbki i nie wyobrażasz sobie przestać ich przygotowywać, lecz równocześnie masz już serdecznie dość mozolnego zwijania? To wcale nie musi trwać w nieskończoność. Aby farsz nie uciekał na boki, a liście kapusty zaczęły współpracować, zacznij stosować sprytny trik mojej babci. To prostsze, niż myślisz. Wystarczy wykorzystać jedno naczynie.
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Prawie każdy je uwielbia, bo mają obłędny smak. Harmonijnie łączą mięsne i warzywne dodatki, jednak bez odpowiedniej wiedzy proces ich przygotowania może być czasochłonny i męczący.
Zawijanie kapuścianych liści wokół farszu potrafi zniechęcić. Na szczęście istnieje prosty i sprytny sposób, aby przyspieszyć ten etap. Sprawdź, jak sprawić, aby twoje kolejne gołąbki miały idealny kształt.
Zawijanie gołąbków nie musi być mozolne. Jeżeli masz dosyć patrzenia, jak farsz ucieka na boki, a liście kapusty nie chcą się odpowiednio ułożyć, wypróbuj prosty trik z miseczką. Wystarczy, że wyjmiesz małą miseczkę z kuchennej szafki i użyjesz jej jako formy.
Włóż do środka liść kapusty w taki sposób, aby jego brzegi wystawały poza naczynie, do środka włóż farsz i delikatnie go dociśnij. Po podniesieniu miseczki, zawiń boki. Twoje gołąbki będą mieć idealny kształt i na pewno nie rozpadną się podczas gotowania.
Szukasz przepisu na gołąbki, który będzie prosty i zwięzły? To świetnie się składa. Ta receptura wystarczy, aby przygotować 8-10 sztuk na szybki obiad, który zachwyci rodzinę.
Przepis na gołąbki - składniki na farsz:
- mięso mielone - 300 g
- ryż - 80 g
- cebula - 1 sztuka
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 1 sztuka
- majeranek - 1 łyżeczka
- pieprz - wedle uznania
- olej - odrobina
Pozostałe składniki na gołąbki:
- kapusta - 1 główka
- passata - 300 ml (na sos)
- masło - 1 łyżka (na sos)
- mąka - 1 łyżeczka (na sos)
- sól, pieprz - wedle uznania (na sos)
- cukier - odrobina (na sos)
Włóż główkę kapusty do wrzątku na 10-15 minut, zdejmij miękkie liście i odetnij zgrubienia. Ryż na farsz ugotuj al dente. Zeszklij także cebulę, a później wymieszaj składniki z mięsem, czosnkiem, jajkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Przystąp do formowania gołąbków z miseczką wedle wcześniej opisanego sposobu (wyłóż małą miseczkę liściem kapusty, tak by brzegi wystawały, nałóż porcję farszu, lekko dociśnij, wyjmij z miseczki i zawiń brzegi liścia do środka).
Włóż gołąbki do naczynia (z pokrywką), układając je ciasno, Zalej wodą do 70-75 proc. wysokości naczynia i duś je pod przykryciem 45–55 minut. Z masła i mąki zrób zasmażkę, wlej passatę, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj 5 minut. Podawaj wraz z gołąbkami.
Zobacz też:
To zdrowa, tania, ale mało znana ryba. Gdy znajdę w markecie, robię zapasy
Od lat moczę śledzie tylko w tej zalewie. Mleko może się przy niej schować
Uszka na wigilię robię wcześniej. Dzięki temu nie sklejają się w zamrażarce