Reklama
Reklama

Najlepsza surówka z marchewki. Dwa dodatkowe składniki sprawiają, że w mig znika z talerza

O tym, że marchewka jest zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. Spożywamy ją w postaci soków, gotowaną, pieczoną, a nawet w formie ciast. Jest również świetnym dodatkiem do zup i sosów. My podajemy dziś przepis na najlepszą surówkę z marchewki. Dzięki dwóm nietypowym dodatkom nabierze ona wyjątkowego smaku.

Właściwości marchewki

Marchewka zawiera wiele witamin, w tym beta-karoten. Składniki w niej zawarte wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź wspierają naszą odporność i pomagają zapobiegać anemii. Zawartość błonnika w marchewce wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga tym, którzy chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.  

Surowa marchewka ma więcej witamin niż poddana obróbce termicznej. Warto jednak jeść ją w towarzystwie tłuszczu, który wspomaga wchłanianie niektórych witamin. Dlatego surówka z marchewki jest zdrowym i smacznym dodatkiem do dań obiadowych. A co najważniejsze - możemy przygotowywać ją przez cały okres jesienno-zimowy, kiedy trudno o świeże warzywa. 

Czytaj też: Został ci makaron z obiadu? Nie wyrzucaj go, zrób najlepszą zapiekankę dla całej rodziny

Najlepsza surówka z marchewki

Bazą surówki z marchewki jest oczywiście starta marchew. Sekret jednak tkwi w dodatkach, którymi ją urozmaicimy. Aby przyrządzić najlepszą surówkę z marchewki, przygotuj:  

  • 3-4 marchewki; 
  • 5 jajek; 
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego; 
  • 3 ząbki czosnku; 
  • sól i pieprz do smaku.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo i poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do jogurtu i wszystko razem wymieszaj z marchewką i jajkiem. Na koniec surówkę z marchewki dopraw pieprzem i solą. Możesz ją podawać jako dodatek do dań mięsnych smażonych i duszonych. Sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.  

Czytaj też: Te ciastka to kulinarny powrót do PRL-u. Są pyszne, a zrobisz je z czterech składników

Co można dodać do surówki z marchewki?

Surówkę z marchewki można robić w wielu wersjach. W ten sposób nigdy nam się nie znudzi. W wersji bardziej sycącej do startej marchewki można dodać majonez lub śmietanę. Sprawdzą się tu również dodatki z olejów aromatycznych lub kilka kropel sosu sojowego.  

Z tym warzywem również świetnie się zgrają tarte jabłka, ananas, brzoskwinie lub mandarynki. Sprawdzi się również seler, natka pietruszki lub por. Kto lubi bakalie, może dodać je do surówki z marchewki. Natomiast fani ostrzejszych smaków powinni wypróbować wersję z imbirem, kolendrą lub z chrzanem. Siekane orzechy i sok z cytryny nadadzą naszej surówce ciekawego posmaku.  

 

 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa