Najlepsza surówka z marchewki. Dwa dodatkowe składniki sprawiają, że w mig znika z talerza
O tym, że marchewka jest zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. Spożywamy ją w postaci soków, gotowaną, pieczoną, a nawet w formie ciast. Jest również świetnym dodatkiem do zup i sosów. My podajemy dziś przepis na najlepszą surówkę z marchewki. Dzięki dwóm nietypowym dodatkom nabierze ona wyjątkowego smaku.
Marchewka zawiera wiele witamin, w tym beta-karoten. Składniki w niej zawarte wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo i miedź wspierają naszą odporność i pomagają zapobiegać anemii. Zawartość błonnika w marchewce wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga tym, którzy chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.
Surowa marchewka ma więcej witamin niż poddana obróbce termicznej. Warto jednak jeść ją w towarzystwie tłuszczu, który wspomaga wchłanianie niektórych witamin. Dlatego surówka z marchewki jest zdrowym i smacznym dodatkiem do dań obiadowych. A co najważniejsze - możemy przygotowywać ją przez cały okres jesienno-zimowy, kiedy trudno o świeże warzywa.
Czytaj też: Został ci makaron z obiadu? Nie wyrzucaj go, zrób najlepszą zapiekankę dla całej rodziny
Bazą surówki z marchewki jest oczywiście starta marchew. Sekret jednak tkwi w dodatkach, którymi ją urozmaicimy. Aby przyrządzić najlepszą surówkę z marchewki, przygotuj:
- 3-4 marchewki;
- 5 jajek;
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego;
- 3 ząbki czosnku;
- sól i pieprz do smaku.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jajka ugotuj na twardo i poszatkuj lub zetrzyj na tarce. Przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj do jogurtu i wszystko razem wymieszaj z marchewką i jajkiem. Na koniec surówkę z marchewki dopraw pieprzem i solą. Możesz ją podawać jako dodatek do dań mięsnych smażonych i duszonych. Sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.
Czytaj też: Te ciastka to kulinarny powrót do PRL-u. Są pyszne, a zrobisz je z czterech składników
Surówkę z marchewki można robić w wielu wersjach. W ten sposób nigdy nam się nie znudzi. W wersji bardziej sycącej do startej marchewki można dodać majonez lub śmietanę. Sprawdzą się tu również dodatki z olejów aromatycznych lub kilka kropel sosu sojowego.
Z tym warzywem również świetnie się zgrają tarte jabłka, ananas, brzoskwinie lub mandarynki. Sprawdzi się również seler, natka pietruszki lub por. Kto lubi bakalie, może dodać je do surówki z marchewki. Natomiast fani ostrzejszych smaków powinni wypróbować wersję z imbirem, kolendrą lub z chrzanem. Siekane orzechy i sok z cytryny nadadzą naszej surówce ciekawego posmaku.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków