A może wegańskie a'la śledzie? Smakują jak ryba, a nie mają grama mięsa
Na wigilijnym stole często pojawiają się śledzie. Jednak w te święta warto postawić na alternatywną wersję i przygotować wegańską potrawę, która zachwyci wszystkich domowników. Jest aromatyczna i niezwykle smaczna, a przepis na nią zdradził znany bloger Michał Korkosz. Podpowiadamy, jak przygotować wegańskie a'la śledzie.
Popularny twórca i bloger Michał Korkosz zaproponował pyszną i zachwycającą alternatywę dla śledzi. Główną rolę w tym przepisie odgrywają boczniaki, które dzięki marynacie upodobniają się smakiem do ryb. Przygotowanie tych wegańskich śledzi nie jest skomplikowane, a potrawa ta może urozmaicić naszą wigilijną kolację.
Popularny bloger, znany większości jako Rozkoszny, bije rekordy popularności, a jego przepisy niejednokrotnie znajdują uznanie nie tylko wśród wegan.
Jednak to właśnie głównie dla nich powstała receptura, dzięki której podczas tegorocznych świąt możemy zastąpić śledzia boczniakami. Są to hodowlane grzyby, które znakomicie chłoną smaki, więc dobrze przyrządzona marynata może sprawić, że będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Co więcej, potrawa ta ma znacznie przyjemniejszą teksturę niż ryby i lepiej przyjmuje przyprawy i aromaty. Dzięki temu boczniaki pozostawiają nam szerokie pole do eksperymentów.
Czytaj również: Pierogów wigilijnych z takich farszem jeszcze nie jadłeś. Na głowę biją te tradycyjne
Michał Korkosz zdradził swoją recepturę na pyszne wegańskie śledzie. Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu.
Do przyrządzenia tego smacznego dania będziemy potrzebowali następujących składników:
- 500 g boczniaków,
- 1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistej,
- 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach suszonych,
- 60 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 120 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski,
- 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonej przyprawy,
- odrobina soli morskiej,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 60 ml oliwy,
- świeżo mielony pieprz.
Samo przygotowanie nie sprawi nam problemów, jeśli będziemy postępować według poniższych kroków:
- Na początek kroimy wzdłuż boczniaki i nacieramy je czosnkiem, olejem z suszonych pomidorów oraz solą.
- Grzyby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy je przez 20 minut, do momentu, gdy boczniaki staną się miękkie. W tym przypadku najlepiej użyć programu góra-dół.
- Na dobrze rozgrzanej patelni prażymy przez 2-3 minuty orzechy włoskie. Po przestudzeniu ich drobno je siekamy.
- W misce mieszamy ze sobą koncentrat pomidory, sos sojowy, oliwę, ocet jabłkowy i płatki chili.
- Następnie do marynaty dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, posiekane orzechy, upieczone boczniaki i tymianek.
- Całość dobrze mieszamy i przykrywamy talerzykiem. Tak przygotowane danie odstawiamy na co najmniej 2 godziny, aby przeszło smakiem marynaty. Jeżeli mamy taką możliwość to najlepiej zostawić nasze wegetariańskie śledzie do marynowania na całą noc.
Zobacz też:
Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik
Na rodzinne spotkanie przygotuj miodownik z przepisu Ewy Wachowicz. Goście oniemieją
Jajecznica nigdy więcej nie wyjdzie sucha. Wystarczy, że podczas smażenia zrobisz to