W tym roku zrób na święta śledzie z tym sosem. Tak dobry, że goście będą oblizywać palce
Śledzie w occie czy śmietanie to już klasyka. Są smaczne, jednak w wigilię raczej nikogo nimi nie zaskoczysz. Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na kultową już rybę, 24 grudnia podaj gościom śledzie w sosie musztardowym. Gdy postawisz je stole, członkowie rodziny i znajomi początkowo mogą być zaskoczeni, ale po posiłku na pewno będą oblizywać palce, bo smakują po prostu obłędnie!
Zamiast kolejny rok z rzędu przygotowywać na wigilię śledzia w śmietanie lub occie, zaskocz domowników, odrobinę zmieniając smak tradycyjnej potrawy. Przygotuj rybę według tego przepisu, a wszyscy na pewno będą zadowoleni z efektu.
Zrób śledzia w sosie musztardowym i najlepiej od razu przygotuj go więcej, bo gdy tylko postawisz gotowe danie na stole, cała rodzina zacznie domagać się kolejnych porcji. Po posiłku goście na pewno będą oblizywać palce!
Śledzie w śmietanie lub occie są smaczne, ale większość rodziny na pewno dobrze zna już ich smak. Jeżeli chcesz zrobić na nich większe wrażenie, na tegoroczne święta przygotuj rybę z odmienionej wersji, stawiając na śledzia w sosie musztardowym.
Wystarczy, że wymieszasz musztardę stołową (lub inną ulubioną) z musztardą francuską, w której gołym okiem widoczne są ziarna gorczycy. Później zmieszaj je z odrobiną majonezu, aby uzyskać delikatniejszy smak oraz bardziej kremową konsystencję i dodaj odrobinę posiekanego drobno koperku lub kolendry oraz szczyptę miodu, aby całość nie była tak jednolita i ostra. Jeżeli lubisz, możesz również dodać nieco curry lub kurkumy, ale nie jest to wymagane, by sos rozpływał się w ustach.
Może cię zainteresować: Ta wigilijna potrawa może być przyczyną zatrucia. Polacy jedzą ją bez opamiętania
Jeżeli w tym roku masz ochotę nieco zaszaleć, przygotuj śledzia w sosie musztardowym, inspirując się poniższym przepisem. Najpierw jednak w sklepie spożywczym zaopatrz się w niezbędne składniki, potrzebne do przygotowania tej potrawy.
Potrzebne będą ci takie produkty jak:
- płaty śledziowe - około 400 g
- kwaśna śmietana - 150 ml
- majonez - 2 łyżki
- musztarda francuska - 2 łyżki
- zwykła musztarda stołowa - 2 małe łyżeczki
- czerwona cebula
- miód (odrobina)
- koperek
- przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie curry lub kurkuma
Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest banalnie proste. Namoczone śledzie musisz pokroić w paski (około 2 cm), a czerwoną cebulę w kosteczkę. Cebulę najlepiej przelej wrzątkiem, a później wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem dokładnie połącz składniki w dużej misce. Dodaj odrobinę miodu, sól, pieprz (opcjonalnie inne przyprawy) i ponownie wymieszaj. Gotowym sosem polej śledzie i włóż do lodówki na minimum 5-6 godzin.
Czytaj również: Wigilijne śledzie z 3 składników wg Anny Lewandowskiej. Zdrowszego przepisu nie znajdziesz
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny