Reklama
Reklama

W tym roku zrób na święta śledzie z tym sosem. Tak dobry, że goście będą oblizywać palce

Śledzie w occie czy śmietanie to już klasyka. Są smaczne, jednak w wigilię raczej nikogo nimi nie zaskoczysz. Jeżeli szukasz oryginalnego przepisu na kultową już rybę, 24 grudnia podaj gościom śledzie w sosie musztardowym. Gdy postawisz je stole, członkowie rodziny i znajomi początkowo mogą być zaskoczeni, ale po posiłku na pewno będą oblizywać palce, bo smakują po prostu obłędnie!

Zamiast kolejny rok z rzędu przygotowywać na wigilię śledzia w śmietanie lub occie, zaskocz domowników, odrobinę zmieniając smak tradycyjnej potrawy. Przygotuj rybę według tego przepisu, a wszyscy na pewno będą zadowoleni z efektu. 

Zrób śledzia w sosie musztardowym i najlepiej od razu przygotuj go więcej, bo gdy tylko postawisz gotowe danie na stole, cała rodzina zacznie domagać się kolejnych porcji. Po posiłku goście na pewno będą oblizywać palce!

Chcesz zrobić dobrego śledzia na święta? W tym roku postaw na sos musztardowy

Śledzie w śmietanie lub occie są smaczne, ale większość rodziny na pewno dobrze zna już ich smak. Jeżeli chcesz zrobić na nich większe wrażenie, na tegoroczne święta przygotuj rybę z odmienionej wersji, stawiając na śledzia w sosie musztardowym. 

Wystarczy, że wymieszasz musztardę stołową (lub inną ulubioną) z musztardą francuską, w której gołym okiem widoczne są ziarna gorczycy. Później zmieszaj je z odrobiną majonezu, aby uzyskać delikatniejszy smak oraz bardziej kremową konsystencję i dodaj odrobinę posiekanego drobno koperku lub kolendry oraz szczyptę miodu, aby całość nie była tak jednolita i ostra. Jeżeli lubisz, możesz również dodać nieco curry lub kurkumy, ale nie jest to wymagane, by sos rozpływał się w ustach.

Może cię zainteresować: Ta wigilijna potrawa może być przyczyną zatrucia. Polacy jedzą ją bez opamiętania

Przepis na śledzia w sosie musztardowym. Pokocha go cała twoja rodzina

Jeżeli w tym roku masz ochotę nieco zaszaleć, przygotuj śledzia w sosie musztardowym, inspirując się poniższym przepisem. Najpierw jednak w sklepie spożywczym zaopatrz się w niezbędne składniki, potrzebne do przygotowania tej potrawy. 

Potrzebne będą ci takie produkty jak:

  • płaty śledziowe - około 400 g
  • kwaśna śmietana - 150 ml
  • majonez - 2 łyżki
  • musztarda francuska - 2 łyżki
  • zwykła musztarda stołowa - 2 małe łyżeczki
  • czerwona cebula
  • miód (odrobina)
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie curry lub kurkuma

Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym jest banalnie proste. Namoczone śledzie musisz pokroić w paski (około 2 cm), a czerwoną cebulę w kosteczkę. Cebulę najlepiej przelej wrzątkiem, a później wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, posiekanym koperkiem dokładnie połącz składniki w dużej misce. Dodaj odrobinę miodu, sól, pieprz (opcjonalnie inne przyprawy) i ponownie wymieszaj. Gotowym sosem polej śledzie i włóż do lodówki na minimum 5-6 godzin. 

Czytaj również: Wigilijne śledzie z 3 składników wg Anny Lewandowskiej. Zdrowszego przepisu nie znajdziesz

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta