100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu
Przed wojną stoły wigilijne wyglądały inaczej niż dzisiaj. Klasykami, które z nami pozostały, jest m.in. barszcz z uszkami czy pierogi z kapustą i grzybami. Jednak niektóre potrawy sprzed 100 lat zostały zapomniane, a szkoda. Poznaj przepis na tradycyjny kwasek wigilijny, który pochodzi z Podkarpacia.
To danie jest pełne aromatu i nie można go porównać ze zwykłym barszczem. Różnorodność składników, użytych do jego przyrządzenia, sprawia, że jest to nie tylko zdrowa, ale także pożywna zupa. Do przygotowania kwasku wigilijnego potrzebujesz:
- 1 kg kapusty białej kiszonej,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 duże główki białej cebuli,
- 2 kg ziemniaków,
- 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno,
- 4 l wody,
- łyżka stołowa soli kuchennej.
Produkty użyte do jego przygotowania są proste i ogólnodostępne. Dzięki temu tę zupę mógł przygotować praktycznie każdy. Tradycyjnie, przed wojną, podawano ją z ziemniakami i dzięki temu był jeszcze bardziej sycący.
Sprawdź również: Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna
Przygotowanie kwasku wigilijnego zacznij dzień wcześniej od zalania grzybów dużą ilością wody (ok. 750 ml). Na drugi dzień ugotuj je do miękkości, odcedź (zachowaj wywar) i pokrój w paseczki. Kapustę kiszoną "wypłucz" w 4 litrach wody, pozostaw tzw. kwaśną wodę i ⅓ kiszonej kapusty. Gotują ją przez pół godziny. Po tym czasie wsyp kaszę i gotuj, aż zmięknie. Dodaj pokrojone w paski grzyby, sól i część wywaru grzybowego (w zależności od uznania — można dodać nawet cały). Całość zagotuj. Kwasek wigilijny podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami, okrasą z cebulki oraz olejem lnianym.
Zobacz też:
Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią
Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut
Zapomnij o rybie po grecku. Z tym sosem goście będą jeść prosto z półmiska