Reklama
Reklama

Zrób to przed zjedzeniem sałaty. Poświęcisz 2 minuty, a dużo zyskasz

Sałatę, podobnie jak inne warzywa, przed zjedzeniem należy dokładnie umyć. To jednak nie gwarantuje, że pozbędziemy się z niej wszystkich drobnoustrojów i pestycydów. Jest inny, szybki sposób, aby zredukować ich liczbę. Nie zajmuje on dużo czasu, a sprawi, że sałata będzie zdrowsza.

Zrób to przed zjedzeniem sałaty, radzi lekarka 

Aby pozbyć się z sałaty jak największej ilości drobnoustrojów, należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Dr Magdalena Cubała- Kucharska na swoim profilu na Instagramie podpowiada jeszcze jeden patent. Chodzi o to, by przed zjedzeniem sałaty zamoczyć ją na dwie minuty w wodzie z octem. Pożądana proporcja to jedna część octu na trzy części wody, czyli na przykład pół szklanki octu na półtorej szklanki wody. Zachowanie tych proporcji jest bardzo ważne, bo więcej octu może zaszkodzić teksturze warzywa.  

Dzięki temu, że zanurzymy sałatę w wodzie z octem, nabierze smaku, chrupkości i będzie pięknie błyszczeć. Ocet jest produktem nieszkodliwym dla naszego zdrowia, zresztą i tak często przyprawiamy nim sałatę.  

Inni specjaliści od żywienia wskazują, że pozbycie się drobnoustrojów z liści sałaty gwarantuje płukanie jej pod bieżącą wodą. Natomiast zanurzenie w roztworze wody z octem pomoże w wypłukaniu pestycydów. Żaden jednak z tych sposobów nie gwarantuje całkowitego zniwelowania bakterii i pestycydów.  

Czytaj teżKarnawałowe róże zachwycą smakiem i wyglądem. Lepsze niż faworki i łatwe w przygotowaniu

Jak myć inne warzywa i owoce?  

To, jak myć warzywa i owoce, zależy od ich rodzaju. Innych zabiegów wymagają warzywa korzenne, a innych owoce o grubych skórkach. Nawet jeśli przed jedzeniem obieramy jabłka czy gruszki, trzeba je wcześniej dokładnie umyć. Obierając, przenosimy bowiem drobnoustroje ze skórki na miąższ, który zjadamy. Inną zasadą jest dokładne umycie rąk przed oczyszczaniem warzyw. Jak myć warzywa i owoce w zależności od ich rodzaju?  

  • Warzywa liściaste i rosnące przy ziemi 

Zaliczamy do nich sałatę, jarmuż, kalafior, brokuł, roszponka, szpinak. Najpierw płuczemy je pod bieżącą zimną wodą, potem zanurzamy na dwie minuty w roztworze wody z octem. Następnie można zanurzyć je w wodzie z sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody na litr zimnej wody), a po dwóch minutach dokładnie wymieszać.  

  • Warzywa korzenne oraz twarde 

Zaliczają się do nich marchew, rzodkiew, kalarepa, buraki, ziemniaki, pietruszka. Wystarczy je umyć dokładnie pod bieżącą wodą. W ten sam sposób myjemy twarde warzywa, takie jak dynie czy cukinie. Aby pozbyć się pestycydów z warzyw korzennych, należy je grubo obierać, skórki powinny mieć grubość 2 mm.  

  • Owoce w skórce 

Zaliczamy do nich jabłka, gruszki, pomidory, cytryny, pomarańcza. Myjemy je pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu, na przykład płynu do naczyń. Można posłużyć się przy tym szczoteczką. Następnie trzeba skórkę owoców dokładnie opłukać z detergentu. Myć należy również owoce, które obieramy, na przykład banany czy pomarańcze.  

Mimo dokładnego szorowania i użycia detergentów, nie jesteśmy w stanie pozbyć się wszystkich drobnoustrojów i pestycydów z powierzchni warzyw i owoców. Dzięki tym zabiegom jednak istotnie zmniejszymy ich ilość.  

Jakich warzyw i owoców nie należy myć?

Jest jeden rodzaj warzyw i owoców, których nie należy myć. Coraz częściej spotykamy je na półkach sklepowych i często są nieco droższe niż te zwykłe. Chodzi tu o produkty myte przed sprzedażą. Warzyw i owoców oznaczonych jako "myte" czy też "gotowe do spożycia", nie należy myć przed jedzeniem. Możemy im w ten sposób tylko zaszkodzić, przenosząc na nie drobnoustroje z rąk lub innych warzyw.   

Zobacz też:

W lasach trwa wysyp grzybów. Tu znajdziesz ich najwięcej

Tak zrobisz domowe pochłaniacze zapachu do lodówki. Działają lepiej niż sklepowe

​Chcesz kupić basen na działkę ROD? Lepiej sprawdź, co mówią o tym przepisy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie