Zrób to przed zjedzeniem sałaty. Poświęcisz 2 minuty, a dużo zyskasz
Sałatę, podobnie jak inne warzywa, przed zjedzeniem należy dokładnie umyć. To jednak nie gwarantuje, że pozbędziemy się z niej wszystkich drobnoustrojów i pestycydów. Jest inny, szybki sposób, aby zredukować ich liczbę. Nie zajmuje on dużo czasu, a sprawi, że sałata będzie zdrowsza.
Aby pozbyć się z sałaty jak największej ilości drobnoustrojów, należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Dr Magdalena Cubała- Kucharska na swoim profilu na Instagramie podpowiada jeszcze jeden patent. Chodzi o to, by przed zjedzeniem sałaty zamoczyć ją na dwie minuty w wodzie z octem. Pożądana proporcja to jedna część octu na trzy części wody, czyli na przykład pół szklanki octu na półtorej szklanki wody. Zachowanie tych proporcji jest bardzo ważne, bo więcej octu może zaszkodzić teksturze warzywa.
Dzięki temu, że zanurzymy sałatę w wodzie z octem, nabierze smaku, chrupkości i będzie pięknie błyszczeć. Ocet jest produktem nieszkodliwym dla naszego zdrowia, zresztą i tak często przyprawiamy nim sałatę.
Inni specjaliści od żywienia wskazują, że pozbycie się drobnoustrojów z liści sałaty gwarantuje płukanie jej pod bieżącą wodą. Natomiast zanurzenie w roztworze wody z octem pomoże w wypłukaniu pestycydów. Żaden jednak z tych sposobów nie gwarantuje całkowitego zniwelowania bakterii i pestycydów.
Czytaj też: Karnawałowe róże zachwycą smakiem i wyglądem. Lepsze niż faworki i łatwe w przygotowaniu
To, jak myć warzywa i owoce, zależy od ich rodzaju. Innych zabiegów wymagają warzywa korzenne, a innych owoce o grubych skórkach. Nawet jeśli przed jedzeniem obieramy jabłka czy gruszki, trzeba je wcześniej dokładnie umyć. Obierając, przenosimy bowiem drobnoustroje ze skórki na miąższ, który zjadamy. Inną zasadą jest dokładne umycie rąk przed oczyszczaniem warzyw. Jak myć warzywa i owoce w zależności od ich rodzaju?
- Warzywa liściaste i rosnące przy ziemi
Zaliczamy do nich sałatę, jarmuż, kalafior, brokuł, roszponka, szpinak. Najpierw płuczemy je pod bieżącą zimną wodą, potem zanurzamy na dwie minuty w roztworze wody z octem. Następnie można zanurzyć je w wodzie z sodą oczyszczoną (czubata łyżka sody na litr zimnej wody), a po dwóch minutach dokładnie wymieszać.
- Warzywa korzenne oraz twarde
Zaliczają się do nich marchew, rzodkiew, kalarepa, buraki, ziemniaki, pietruszka. Wystarczy je umyć dokładnie pod bieżącą wodą. W ten sam sposób myjemy twarde warzywa, takie jak dynie czy cukinie. Aby pozbyć się pestycydów z warzyw korzennych, należy je grubo obierać, skórki powinny mieć grubość 2 mm.
- Owoce w skórce
Zaliczamy do nich jabłka, gruszki, pomidory, cytryny, pomarańcza. Myjemy je pod bieżącą wodą z dodatkiem detergentu, na przykład płynu do naczyń. Można posłużyć się przy tym szczoteczką. Następnie trzeba skórkę owoców dokładnie opłukać z detergentu. Myć należy również owoce, które obieramy, na przykład banany czy pomarańcze.
Mimo dokładnego szorowania i użycia detergentów, nie jesteśmy w stanie pozbyć się wszystkich drobnoustrojów i pestycydów z powierzchni warzyw i owoców. Dzięki tym zabiegom jednak istotnie zmniejszymy ich ilość.
Jest jeden rodzaj warzyw i owoców, których nie należy myć. Coraz częściej spotykamy je na półkach sklepowych i często są nieco droższe niż te zwykłe. Chodzi tu o produkty myte przed sprzedażą. Warzyw i owoców oznaczonych jako "myte" czy też "gotowe do spożycia", nie należy myć przed jedzeniem. Możemy im w ten sposób tylko zaszkodzić, przenosząc na nie drobnoustroje z rąk lub innych warzyw.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien