Reklama
Reklama

Znajoma zdradziła mi metodę na mrożenie pieczarek. Po rozmrożeniu są jędrne i smaczne

Zostały ci pieczarki po zrobieniu obiadu i nie masz pomysłu jak je wykorzystać, a nie chcesz, żeby się zmarnowały? Nie szukaj na siłę dziwnych przepisów. Wystarczy, że je zamrozisz i użyjesz przy następnej okazji. Zrób to poprawnie według naszych wskazówek, a nie stracą wyjątkowego aromatu.

Coraz więcej osób przekonuje się do mrożenia żywności. Większość produktów można przechowywać w zamrażarce, wydłużając ich datę przydatności do spożycia, a tym samym nie rezygnując z ich smaku, aromatu czy wartości odżywczych. W taki sposób możemy ograniczyć marnowanie m.in. chleba, ciast, zup, makaronów, warzyw czy owoców.

W ten sam sposób bez problemu można przechowywać pieczarki. Istotna jest jednak metoda ich mrożenia oraz odpowiednie przygotowanie do zabiegu. Nie wszystkie też będą się do tego nadawać. Zrób to w ten sposób, a zachowasz ich jędrną teksturę.

Jakie pieczarki można mrozić?

Pieczarki należą do puli produktów spożywczych, które można poddać procesowi zamrażania. W ten sposób możemy je przechowywać nawet do sześciu miesięcy. Jeśli więc zalega ci spora porcja tych grzybów, a nie masz, jak ich wykorzystać, w ten sposób zachowasz ich smak i jędrność na dłużej.

Natomiast nie wszystkie pieczarki będą się nadawać do zamrożenia. Grzyby powinny być świeże. Sztuki, które od jakiegoś czasu leżą w lodówce, zmieniły kolor i straciły swoją jędrną strukturę, nie będą najlepszym wyborem. Po trzymaniu ich w minusowych temperaturach i następnym rozmrożeniu pieczarki staną się gumowe i wodniste.

Czytaj także: Zastanawiasz się, czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe? Specjaliści rozwiewają wątpliwości

Jak przygotować pieczarki do zamrożenia? Bez tego będą do wyrzucenia

Do mrożenia nie wystarczy, żeby pieczarki były świeże. Wcześniej należy o nie odpowiednio zadbać. W pierwszej kolejności myjemy je pod bieżącą wodą. Następnie odkładamy je na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.

Po umyciu pieczarki należy obrać. W tym celu skórkę delikatnie podważamy od dołu kapelusza i pociągamy ją, tym samym ściągając. Pozbycie się skórki pozwoli na zachowanie lepszej sprężystości i smaku grzybów. Dodatkowo można je zblanszować, ale nie jest to konieczne.

Pieczarki można mrozić zarówno w całości, jak i pokrojone. Mogą być to słupki, plasterki, a nawet kostka. Wybór należy do ciebie.

Zobacz też:

Cierpisz na bezsenność? Zastosuj tę metodę, a zaśniesz w kilka minut

Ta pora jest najlepsza na picie kawy. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego

Gdzie wyrzucić zużyte filtry do wody? Całe życie robiłeś to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki