Mrożonki czy świeże warzywa i owoce? Sprawdź, co lepiej kupować poza sezonem
Minęły już czasy, kiedy poza sezonem skazani byliśmy tylko na mrożonki. Dziś w sklepach znajdziemy świeże warzywa przez cały rok. Nie ma problemu z kupnem brokułów, kalafiorów, cukinii, a nawet młodej marchewki. Często jednak bywamy rozczarowani ich zimowym smakiem, a w zasadzie jego brakiem. Co w takim razie lepiej kupować poza sezonem - świeże warzywa i owoce czy mrożonki? Odpowiedź może zaskoczyć.
Kiedyś w sklepach próżno było szukać papryki, cukinii, truskawek czy malin poza sezonem. Byliśmy skazani na mrożonki. Dziś wchodząc do warzywniaka, możemy przebierać w ofercie. Znajdziemy w niej nawet nowalijki. Skąd się biorą na półkach sklepowych?
Poza sezonem świeże warzywa i owoce sprowadzane są z innych krajów, o łagodniejszym klimacie. Hiszpania, Izrael, Grecja czy Maroko, to miejsca, z których pochodzą. Zanim trafią do naszych sklepów, muszą jednak przebyć długą drogę. Tymczasem im więcej czasu upłynie od zerwania produktu do jego konsumpcji, tym mniej w nim witamin.
Owoce i warzywa, które kupujemy poza sezonem, były zrywane jako niedojrzałe. W innym stanie nie przetrwałyby trudów podróży. Ich dojrzewanie wymuszane jest środkami chemicznymi. Z tego powodu mają one nieco inny smak niż te dojrzewające w słońcu. Wszyscy znamy mydlany smak zimowych truskawek.
Aby świeże warzywa wytrzymały transport, często są faszerowane pestycydami i środkami grzybobójczymi. Dlatego przed zjedzeniem warto je dokładnie myć i obierać. Nawet jeśli obierasz kupioną poza sezonem cukinię, najpierw starannie ją umyj. Inaczej przeniesiesz chemiczne środki ze skórki na miąższ.
Warzywa i owoce na mrożonki są zbierane w pełni sezonu. Wtedy dojrzewa ich tak dużo, że nie wszystkie mogą być na bieżąco konsumowane. Dlatego się je mrozi. W wyniku tego smak mrożonych warzyw poza sezonem jest często lepszy niż tych świeżych.
Innym powodem, dla jakiego lepiej kupić mrożonki jest ich cena. Poza sezonem świeże warzywa i owoce są drogie. W ich cenę wliczony jest transport i przechowywanie. Z mrożonkami nie ma tego problemu. Poza tym są one dużo łatwiejsze w użyciu. Jeśli nie masz czasu na obieranie i szatkowanie, zawsze możesz sięgnąć po paczkę z zamrażarki.
Poza sezonem lepiej więc kupować mrożonki niż dać się skusić świeżym warzywom i owocom. Jest tylko jeden warunek - mrożone produkty, aby zachowały swoje właściwości, powinny być odpowiednio przygotowane i przechowywane.
Czytaj też: Co oznaczają naklejki na pomidorach? Możesz się z nich dużo dowiedzieć
Mrożonka mrożonce nierówna. Nieodpowiednio przygotowana, transportowana lub przechowywana pozbawi zawartość zdrowotnych właściwości. Jak rozpoznać dobre mrożonki?
- dokładnie wymacaj paczkę z mrożonymi warzywami. Jeśli są one zbite w bryłę, zrezygnuj z zakupu;
- nie kupuj mrożonek “na wagę". Mrożone produkty powinny być hermetycznie pakowane;
- sprawdzaj, czy opakowania są szczelne;
- unikaj mrożonek ze zbyt dużą ilością szronu.
Wszystkie te zasady dotyczą również przechowywania mrożonek w domu. Otwartą zawartość opakowania, której nie wykorzystasz, przesyp lepiej do zamykanego woreczka. Wcześniej wypuść z niego całe powietrze.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien