Reklama
Reklama

Wyrzucasz liście rzodkiewki? To błąd. Możesz je wykorzystać

Rzodkiewka należy do grupy niezwykle zdrowych warzyw. Zazwyczaj kojarzy się z wiosną i początkiem sezonu na nowalijki. Większość osób chętnie zajada się jej korzeniem, nie wiedząc, że liście również są jadalne. Co więcej, są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Podpowiadamy więc, jak można je wykorzystać, a z pewnością już nigdy więcej nie wyrzucisz liści rzodkiewki do kosza. 

Większość osób ze smakiem zajada się korzeniem rzodkiewki, doceniając jego smak i walory, a liście wyrzuca do kosza. To błąd, ponieważ okazuje się, że to właśnie liście uchodzą za najzdrowszą część tej rośliny. Jest do dość zaskakujące, prawda? Dlatego warto dowiedzieć się, jak można je wykorzystać, a z pewnością więcej nie wylądują w koszu.

Prawdziwa skarbnica witamin i minerałów zawarta w liściach rzodkiewki

Sporym zaskoczeniem jest fakt, że w rzeczywistości chętnie zjadany korzeń rzodkiewki zawiera mniej związków prozdrowotnych niż liście. Chcąc zacząć wykorzystywać je w swojej kuchni, warto najpierw przyjrzeć się ich właściwościom, których zdecydowanie nie brakuje. 

Przede wszystkim liście rzodkiewki charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C. Co więcej, są źródłem witaminy E, a także witamin z grupy B. Zawierają w sobie również takie cenne składniki odżywcze jak żelazo, wapń, fosfor, potas czy magnez. 

Dodatkowo są źródłem glukozynolanów, które wykazują działanie przeciwzapalne. Spożywanie liści rzodkiewki wpływa również na odporność, wspomaga procesy trawienia oraz może pomóc w unormowaniu ciśnienia krwi. Wobec tego czas zaprzestać wyrzucać liście rzodkiewki do kosza i zacząć zjadać ją całą od korzenia aż po liście. 

Może cię zainteresować: Kalafior nigdy więcej nie ściemnieje podczas gotowania. Wystarczy, że zastosujesz sposób mojej babci 

Jak można wykorzystać liście rzodkiewki?  

Wiedząc już, że warto spożywać nie tylko korzeń, ale i liście rzodkiewki, warto poznać sposoby na ich smaczne wykorzystanie w kuchni. Przede wszystkim można je położyć na wierzch kanapki, tak samo jak skrojony korzeń. Charakteryzują się one delikatnym smakiem i nieco ostrym aromatem. Będą więc wspaniałym dopełnieniem nie tylko kanapek, ale i wielu innych dań.

Można je również z powodzeniem dodawać do sałatek, a nawet koktajli i soków. Ten ostro-gorzki aromat sprawdzi się również w zupach oraz chłodnikach. Może być także jednym ze składników nadzienia do tarty lub naleśników. Doskonale sprawdzi się również jako jadalna dekoracja wielu potraw. Goście mogą być lekko zaskoczeni, kiedy podasz im danie udekorowane liśćmi rzodkiewki.  

Popularnym i niezwykle smacznym sposobem na wykorzystanie liści rzodkiewki jest zrobienie z nich... pesto. Jego wykonanie jest niezwykle szybkie i proste. Takie pesto idealnie sprawdzi się do kanapek i do makaronu. Co więcej, można urozmaicać jego smak wieloma dodatkami. Raz przygotowane, z pewnością regularnie będzie gościć w twojej kuchni. Jest to nie tylko smaczne wykorzystanie liści rzodkiewki, ale również niezwykle zdrowe.  

Zobacz też:

Posadź je na parapecie. Pająki stracą ochotę na wizytę

Grzybiarze są w siódmym niebie. Zaczął się sezon na te żółte grzyby

​Te prezenty na Dzień Matki spodobają się każdej mamie. Pospiesz się, czasu zostało niewiele

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby | triki