W te dni nie wysiewaj rzodkiewki. Plony będą marne
Rzodkiewkę możesz spokojnie hodować w ogródku warzywnym, ale także w doniczkach na balkonie. Aby cieszyć się obfitym plonem, dobrze zaplanuj datę jej wysiewania. W przeciwnym razie ze zbiorów będą nici. Sprawdź, kiedy i jak siać rzodkiewkę.
Rzodkiewka jest zwiastunem wiosny i doskonałym dodatkiem do wiosennych kanapek. Jej ostry smak świetnie komponuje się z ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem. Doskonale uzupełnia białe twarożki na kanapki. Pojawia się jako jedno z najwcześniejszych, wiosennych warzyw i pozostaje z nami przez cały okres wegetacyjny, dostarczając witaminy C, kwasu foliowego, witaminy B6, a także potasu, manganu i wapnia. Warto siać rzodkiewkę w doniczkach na balkonie czy w ogródku, aby zawsze mieć ją pod ręką. Unikaj jednak siewu w słoneczne i letnie dni! W ten sposób możesz zmarnować całe plony.
Rzodkiewka jest warzywem o bardzo krótkim okresie wegetacji. Już po 4. tygodniach od zasiania możesz zebrać dorodne i dojrzałe plony. Z tego powodu rzodkiewkę często sieje się co kilkanaście dni, aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów.
Rzodkiewka jest dość odpornym na chłód warzywem. Najlepiej rozwija się w temperaturze od 10 do 15 stopni Celsjusza. Z tego powodu najlepszym okresem do rozpoczęcia wysiewu rzodkiewki jest wczesna wiosna, czyli marzec lub kwiecień.
Warto jednak pamiętać, że rzodkiewka przy dużej ilości światła słonecznego i wysokiej temperaturze zaczyna kwitnąć, a to powoduje, że nie wytwarza ona najcenniejszego dla człowieka, jadalnego korzenia. Z tego powodu nie opłaca się siać rzodkiewki latem. Ostatni siew najlepiej zaplanować na pierwsze dni maja.
Ponowny wysiew rozpocznij z początkiem jesieni, czyli pod koniec sierpnia lub na początek września. Wówczas dni stają się krótsze i chłodniejsze, a warunki na rozwój korzenia rzodkiewki i idealne.
Rzodkiewka nie jest warzywem o specjalnych wymaganiach. Doskonale rozwija się w ziemi ogrodowej, żyznej i przepuszczalnej. Świetnym pomysłem jest wymieszanie ziemi z kompostem przed zasianiem pierwszych nasion. Odczyn gleby powinien być na poziomie 6,5-7,5 pH.
Nasiona rzodkiewki są dość drobne, ale sieje się je gęsto - najlepiej co 5 cm i głębokość 1 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 20 cm.
Aby zapewnić rzodkiewce dobre warunki do wzrostu, ustaw ją w miejscu dobrze nasłonecznionym. Wówczas dojrzeje szybciej. Zapewnij jej zawsze lekko wilgotną glebę. Co jakiś czas możesz spulchnić ziemię wokół korzenia i regularnie wyrywać z niej chwasty. Taka pielęgnacja w zupełności wystarczy, aby cieszyć się smaczną i zdrową rzodkiewką na kanapce.
Zobacz też:
Twój grudnik nie chce zakwitnąć? Pewnie popełniasz ten popularny błąd
Zamiokulkas marnieje w oczach? Zimą karm go tym, a szybko wróci do formy
Skrzydłokwiat w mig wypuści nowe liście i kwiaty. Wystarczy kilka skórek tego owocu