Reklama
Reklama

Wydasz mniej niż złotówkę, a zatkany zlew przestanie być problemem. Wsypuj do odpływu raz w tygodniu

Podczas zmywania naczyń część resztek jedzenia naturalnie będzie odkładać się w kuchennym odpływie. Z ich czasem nagromadzenie może jednak doprowadzić m.in. do zatkania zlewu czy wydobywania się nieprzyjemnych zapachów z rur. Zamiast sięgać po sklepowe chemikalia, wypróbuj tego taniego sposobu.

Do udrożnienia rur wcale nie potrzebujesz silnych preparatów. Mogą być one naprawdę drogie, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na środowisko. Szukanie odpowiednich środków możesz zacząć już od swojej kuchni. Zastosuj ten produkt co najmniej raz w tygodniu, a zlew już nigdy więcej nie będzie zapchany. Zabije także nieprzyjemne zapachy.

Jak uniknąć zatykania się zlewu?

zlew trzeba dbać tak samo, jak o każdy inny kuchenny sprzęt. Zmywając naczynia po posiłkach, należy uważać więc na to, aby resztki jedzenia nie wpadały do niego. Przed rozpoczęciem sprzątania najlepiej pozbyć się pozostałości z talerzy. Gdzie poprawnie wyrzucić resztki żywności sprawdzisz tutaj.

Możemy również zaopatrzyć się w specjalne sitko, które zatrzymuje resztki jedzenia na odpływie. Dzięki temu nie będą trafiać do rur i tam odkładać się. Zatykanie się zlewu może być też spowodowane wylewaniem do niego tłuszczu, dlatego tego także należy unikać.

Czytaj także: Przypaliłeś teflonową patelnię? W ten sposób wyczyścisz ją bez uszkodzenia powłoki

Kuchenny specyfik odetka zlew na dobre

Jeśli odpowiednio wcześnie nie wdrożysz tych prostych zasad, to odpływ się zatka. W takiej sytuacji wystarczy sięgnąć po proszek do pieczenia. Całe opakowanie produktu wsypujemy do odpływu i zalewamy wrzątkiem.

Po odczekaniu 10 minut odpływ przelewamy letnią wodą. Proszek do pieczenia rozpuści pozostałości jedzenia i zalegający tłuszcz. Pozbędzie się też nieprzyjemnego zapachu.

Aby zlew już się nie zapychał, zabieg najlepiej powtarzać co najmniej raz w tygodniu. Tym prostym i tanim sposobem zapewnimy sobie drożne rury kuchenne.

Co zamiast proszku do pieczenia?

W przypadku, gdy nasz zlew się zapchał, a nie mamy w kuchni proszku do pieczenia, możemy też sięgnąć po sodę oczyszczoną. Sposób działania jest taki sam jak w przypadku proszku.

Opakowanie sody wsypujemy do odpływu i zalewamy wrzątkiem. Całość pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odpływ przelewamy letnią wodą. Dzięki zastosowaniu sody oczyszczonej pozbędziemy się resztek zalegających w rurach i zarazem pozbędziemy się wszelkich bakterii.

Inną metodą jest użycie kwasku cytrynowego. Dwa opakowania specyfiku rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy do zlewu. Pozostawiamy go na 15 minut. Przez ten czas kwasek rozpuści tłuszcz i inne zabrudzenia zatykające rury.

Zobacz też:

Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, że dodasz to do kefiru

Te dwa błędy podczas mycia zębów popełnia wiele osób. Cały wysiłek idzie na nic

Pierzemy je zbyt rzadko. Zrób to w ten sposób, a usuniesz nie tylko brud, ale i bakterie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | czyszczenie | sprzątanie