Reklama
Reklama

Wydasz mniej niż złotówkę, a zatkany zlew przestanie być problemem. Wsypuj do odpływu raz w tygodniu

Podczas zmywania naczyń część resztek jedzenia naturalnie będzie odkładać się w kuchennym odpływie. Z ich czasem nagromadzenie może jednak doprowadzić m.in. do zatkania zlewu czy wydobywania się nieprzyjemnych zapachów z rur. Zamiast sięgać po sklepowe chemikalia, wypróbuj tego taniego sposobu.

Do udrożnienia rur wcale nie potrzebujesz silnych preparatów. Mogą być one naprawdę drogie, a dodatkowo niekorzystnie wpływają na środowisko. Szukanie odpowiednich środków możesz zacząć już od swojej kuchni. Zastosuj ten produkt co najmniej raz w tygodniu, a zlew już nigdy więcej nie będzie zapchany. Zabije także nieprzyjemne zapachy.

Jak uniknąć zatykania się zlewu?

zlew trzeba dbać tak samo, jak o każdy inny kuchenny sprzęt. Zmywając naczynia po posiłkach, należy uważać więc na to, aby resztki jedzenia nie wpadały do niego. Przed rozpoczęciem sprzątania najlepiej pozbyć się pozostałości z talerzy. Gdzie poprawnie wyrzucić resztki żywności sprawdzisz tutaj.

Możemy również zaopatrzyć się w specjalne sitko, które zatrzymuje resztki jedzenia na odpływie. Dzięki temu nie będą trafiać do rur i tam odkładać się. Zatykanie się zlewu może być też spowodowane wylewaniem do niego tłuszczu, dlatego tego także należy unikać.

Czytaj także: Przypaliłeś teflonową patelnię? W ten sposób wyczyścisz ją bez uszkodzenia powłoki

Kuchenny specyfik odetka zlew na dobre

Jeśli odpowiednio wcześnie nie wdrożysz tych prostych zasad, to odpływ się zatka. W takiej sytuacji wystarczy sięgnąć po proszek do pieczenia. Całe opakowanie produktu wsypujemy do odpływu i zalewamy wrzątkiem.

Po odczekaniu 10 minut odpływ przelewamy letnią wodą. Proszek do pieczenia rozpuści pozostałości jedzenia i zalegający tłuszcz. Pozbędzie się też nieprzyjemnego zapachu.

Aby zlew już się nie zapychał, zabieg najlepiej powtarzać co najmniej raz w tygodniu. Tym prostym i tanim sposobem zapewnimy sobie drożne rury kuchenne.

Co zamiast proszku do pieczenia?

W przypadku, gdy nasz zlew się zapchał, a nie mamy w kuchni proszku do pieczenia, możemy też sięgnąć po sodę oczyszczoną. Sposób działania jest taki sam jak w przypadku proszku.

Opakowanie sody wsypujemy do odpływu i zalewamy wrzątkiem. Całość pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie odpływ przelewamy letnią wodą. Dzięki zastosowaniu sody oczyszczonej pozbędziemy się resztek zalegających w rurach i zarazem pozbędziemy się wszelkich bakterii.

Inną metodą jest użycie kwasku cytrynowego. Dwa opakowania specyfiku rozpuszczamy w ciepłej wodzie, a następnie wlewamy do zlewu. Pozostawiamy go na 15 minut. Przez ten czas kwasek rozpuści tłuszcz i inne zabrudzenia zatykające rury.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | czyszczenie | sprzątanie