Przypaliłeś teflonową patelnię? W ten sposób wyczyścisz ją bez uszkodzenia powłoki
Teflonowe patelnie pokryte są powłoką, która zapobiega przywieraniu do niej produktów. Są łatwe w użyciu i w usuwaniu zabrudzeń. Jednak nawet najzdolniejszym kucharzom zdarza się ich przypalenie. W jaki sposób czyścić teflonową patelnię, by nie uszkodzić jej powłoki? Domowe sposoby są tanie i skuteczne.
Prawidłowo używane patelnie teflonowe posłużą nam przez wiele lat. Najbardziej istotna w ich wypadku jest ochrona powłoki, która pokrywa ich wnętrze. Dlatego do smażenia na teflonie nie używamy metalowych przyborów, lepiej wybrać te drewniane lub silikonowe. Czyszczenie tych naczyń musi się obyć bez szorowania i stosowania metalowych druciaków. O wiele bardziej bezpieczne będą w tym wypadku inne metody.
W przypadku przypalonej patelni teflonowej dobrze jest najpierw oczyścić ją z resztek jedzenia. Zrób to ostrożnie, unikając przy tym skrobania i tarcia. Możesz też podgrzać na patelni nieco oleju i spróbować drewnianym narzędziem usunąć przypalone resztki. Innym sposobem na oczyszczenie przypalonej patelni teflonowej jest zanurzenie jej na noc w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego detergentu. Może to być płyn do naczyń lub szare mydło. Rano oczyść naczynie miękką gąbką i dokładnie wypłucz.
Jeśli powyższe sposoby zawiodły, przypaloną patelnię teflonową wyczyścisz za pomocą sody oczyszczonej i wody utlenionej. Soda pomoże pozbyć się zabrudzeń, a woda utleniona przyspieszy jej działanie. Obie substancje są przy tym łagodne i nie zaszkodzą ani teflonowi, ani naszemu zdrowiu.
Najpierw odczekaj, aż naczynie wystygnie. Następnie wymieszaj dwie łyżki sody oczyszczonej z połową szklanki wody utlenionej. Powstałą w ten sposób pastę nanieś na teflonową powierzchnię patelni i odczekaj pół godziny. Po tym czasie spłucz pastę ciepłą wodą. Jeśli na powierzchni patelni zostało jeszcze trochę zabrudzeń, zmyj je przy użyciu miękkiej gąbki i płynu do mycia naczyń.
Ta metoda jest nieco dłuższa niż użycie pasty z wody i sody. Sprawdzi się jednak w przypadku niezbyt głębokich przypaleń. Nasze babcie stosowały tę mieszankę do ratowania spalonych garnków. Okazuje się, że woda z solą kamienną poradzą sobie również z przypalonym teflonem.
Wysyp na dno patelni grubą warstwę soli, a następnie pokrop ją lekko wodą tak, by powstała pasta. Powinna ona przykrywać wszystkie przypalone miejsca. Odstaw patelnię na noc. Rano spłucz ją obficie wodą. Pozostałe zabrudzenia spróbuj zmyć miękką gąbką w wodzie z odrobiną łagodnego detergentu.
Czytaj też: Lubisz pierogi podsmażane na patelni? Ten nietypowy składnik podkręci ich smak
Cytryna jest naturalnym środkiem czyszczącym. Rozpuszcza osady z kamienia i resztek jedzenia, ma przy tym działanie antybakteryjne i wybielające. Neutralizuje też nieprzyjemne zapachy, również spalenizny. Dlatego użycie kwasku cytrynowego lub cytryny do czyszczenia przypalonej patelni teflonowej jest dobrym pomysłem.
Do 1/2 szklanki wody wsyp łyżeczkę kwasku cytrynowego lub wlej ¼ szklanki soku z cytryny. Tak powstały roztwór wylej na patelnię i podgrzewaj przez kwadrans. Na koniec umyj naczynie ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu.
Zobacz też:
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć