Wiele osób zapomina o tych owocach. Dzięki nim odchudzanie jest znacznie łatwiejsze
Dawniej te owoce były bardzo popularne i rosły nie tylko w sadach, ale i przy drogach oraz parkach. Teraz jednak mało kto o nich pamięta. Mowa o mirabelkach, które niesłusznie są niedoceniane, ponieważ mają one zbawienny wpływ na nasz organizm i wspierają zdrowie na wielu obszarach, a także ułatwiają odchudzanie. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.
Mirabelka to roślina, kojarząca się najczęściej z dziko rosnącymi drzewami, które pod koniec lata obsypują się małymi, żółtymi i słodkimi owocami. Obecnie jednak mało kto pamięta o tym przysmaku. Jest to błędem, ponieważ mirabelki mają wiele cennych właściwości. Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Mirabelki to hybryda łącząca dwa rodzaje śliwek - tarninę oraz śliwę wiśniową. Dzięki temu mirabelki mają specyficzny słodki smak oraz unikalne wartości odżywcze. Owoce te wywodzą się z Azji, jednak pomimo ich pochodzenia, około 80 proc. światowych zbiorów mirabelek pochodzi z Lotaryngii, czyli regionu północnowschodniej Francji.
To właśnie w tym miejscu, te zapomniane przez nas owoce, są niezwykle doceniane i stanowią symbol tego regionu. Co więcej, w mieście Metz co roku odbywa się festiwal związany właśnie z mirabelkami. Podczas niego można m.in. spróbować lokalnych wyrobów ze śliwki mirabelki.
Mirabelki należy doceniać nie tylko ze względu na ich smak, ale i korzystny wpływ na nasz organizm. Owoce te kryją w sobie wiele witamin, między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu zapewniają one wsparcie dla układu odpornościowego, a poprzez witaminę A wpływają korzystnie na nasz wzrok. Natomiast witamina E chroni komórki przed uszkodzeniem.
Dodatkowo mirabelki pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, tym samym spowalniając procesy starzenia i zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, ponieważ zawierają antyoksydanty. Oprócz tego owoce te zawierają potas, pozwalający utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Obfitują również w żelazo, które odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.
W mirabelkach znajduje się także wapń oraz fosfor, czyli minerały pozwalające zadbać o zdrowe kości oraz zęby. W owocach kryje się również magnez, wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Czytaj również: Tych grzybów nie wolno suszyć. Mogą zaszkodzić zdrowiu
Warto również wspomnieć, że po mirabelki powinny sięgać również osoby, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ mają one świetny wpływ na układ trawienny. Wynika to z tego, że owoce te obfitują w błonnik, który jest kluczowy podczas procesu odchudzania.
Wpływa on na prawidłowe funkcjonowanie jelit, wspierając zdrową florę bakteryjną. Tym samym wspiera on metabolizm. Dodatkowo pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Dzięki temu jest cennym elementem diety redukcyjnej. Oczywiście błonnik zapewnia nam również większą sytość, dzięki czemu rzadziej będziemy sięgali po przekąski.
Mirabelki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Ich słodko-kwaskowy smak stanowi świetne połączenie z wieloma składnikami. Najczęściej jednak mirabelki używane są do przygotowywania przetworów, w tym dżemów lub konfitur. Bardzo smaczny jest także kompot z tych owoców.
Mirabelki mogą również stanowić ciekawy dodatek do ciasta. Niektórzy suszą te owoce i używają ich później jako samodzielnych przekąsek lub dodają np. do musli. Możemy z nich również przygotowywać koktajle lub smoothie, a także korzystając z sezonu na te owoce, spożywać je po prostu solo.
Zobacz też:
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć