Reklama
Reklama

W PRL-u pili ją wszyscy. Mało kto wie, jaka jest zdrowa

W okresie PRL-u wiele osób regularnie pijało kawę zbożową. W dzisiejszych czasach jednak coraz rzadziej po nią sięgamy, wybierając jej kofeinowy odpowiednik. Jednak warto rozważyć powrót do tego smacznego napoju, ponieważ kawa zbożowa kryje w sobie wiele cennych składników i może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto ją pić.

Kawa zbożowa jest znana jako alternatywa dla tradycyjnej kawy i napój dla osób, które unikają kofeiny. Jednak mało kto wie, że kryje ona w sobie wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Czasem kawa zbożowa określana jest nawet jako sekret długowieczności. Podpowiadamy, dlaczego warto pić jedną filiżankę dziennie tego napoju.

Co warto wiedzieć o kawie zbożowej?

Kawa zbożowa jest napojem przygotowywanym z ziaren zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień lub burak cukrowy. Są one prażone i mielone, dzięki czemu przypominają wyglądem i strukturą tradycyjną kawę. Jednak napój zbożowy jest całkowicie pozbawiony kofeiny, więc jest świetnym substytutem dla osób, które jej unikają lub ją ograniczają.

Porównując kawę zbożową do tradycyjnej, trzeba wspomnieć o tym, że ma ona nieco słodszy smak. Co więcej, ceniona jest ze względu na korzyści zdrowotne, jakie przynosi jej regularne picie. Warto dodać, że tego typu kawa jest bogata w błonnik.

Czytaj również: Co jeść na śniadanie? Dietetyczka zdradza, które pieczywo wybrać

Jakie korzyści dla naszego organizmu przynosi picie kawy zbożowej?

Kawa zbożowa dodatkowo zawiera szereg witamin i minerałów, w tym magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Nawet w niektórych rodzajach kawy zbożowej możemy znaleźć antyoksydanty, które pomagają zwalczyć wolne rodniki i poprawiają naszą kondycję zdrowotną i wpływają pozytywnie na samopoczucie. Dodatkowo antyoksydanty ochraniają nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.

Napój zbożowy nie tylko zawiera witaminy i minerały, ale i skutecznie wspiera trawienie. Co więcej, tego typu kawa może mieć pośredni wpływ na wspieranie długowieczności, dzięki swojemu składowi odżywczemu. Wynika to także z potencjalnych korzyści dla układu nerwowego, które przyczyniają się do lepszego stanu zdrowia i samopoczucia, co jest ważne w kontekście długowieczności.

Dodatkowo brak zawartości kofeiny w kawie zbożowej sprawia, że jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej kawy, co może być korzystne dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi czy nadciśnieniem. To także dobre rozwiązanie dla osób unikających stymulantów. Kawa zbożowa, z racji swojego składu odżywczego, oferuje szereg potencjalnych korzyści zdrowotnych. Pamiętajmy jednak, że chcąc skorzystać z tych wszystkich zalet kawy zbożowej, musimy zadbać również o zrównoważoną dietę.

Kto nie powinien pić kawy zbożowej?

Pomimo tego, że kawa zbożowa ma wiele zalet, to istnieją jednak pewne przeciwskazania do picia jej. Przede wszystkim nie jest to napój przeznaczony dla osób, które mają alergie na zboża, takie jak żyto czy pszenica. W tym przypadku muszą one całkowicie z niej zrezygnować lub wybierać wersje bezglutenowe.

Osoby z zaburzeniami hormonalnymi powinny przed spożywaniem kawy zbożowej skonsultować się z lekarzem, ponieważ zawiera ona fitoestrogeny. Dodatkowo dbając o zdrowy styl życia i odpowiednią dietę, pamiętajmy, by sprawdzać etykiety kawy zbożowej, ponieważ niektóre marki dodają do niej cukier lub inne niekorzystne substancje.

Zobacz też:

Dodaj do kawy i zmiksuj. Skutecznie budzi i dodaje energii

​Nie wyrzucaj butelki po keczupie. Wykorzystaj ją do smażenia naleśników

Dodaj odrobinę do wody i umyj nią podłogę. Mrówki nie wejdą do domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie