Planujesz grilla, ale jesteś na diecie? To możesz jeść bez obaw
Majówka to czas, gdy często grillujemy. Jednak dieta redukcyjna wcale nie musi być przeszkodą do spędzania urlopu w ten sposób. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby podczas grilla, nie zaprzepaścić efektów swojego zdrowego odżywiania i by dostarczyć organizmowi to, co dla niego korzystne oraz lekkostrawne. Sprawdź, co jeść na grillu podczas odchudzania.
Podczas weekendu majowego bardzo często sami organizujemy grilla lub jesteśmy na niego zapraszani. Jednak czy na diecie odchudzającej musimy rezygnować z tej przyjemności? Oczywiście, że nie. Wystarczy zdrowy rozsądek oaz kilka modyfikacji, dzięki którym będziemy mogli jeść zdrowo i lekkostrawnie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Będąc na diecie redukcyjnej, wcale nie musimy wykluczać z niej dań z grilla. Oczywiście, jak we wszystkim, należy zachować umiar oraz zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym będziemy mogli podczas grillowania nadal jeść zdrowo oraz lekkostrawnie.
Przede wszystkim wybierając potrawy z grilla, warto stawiać nie na najbardziej tłuste mięsa, ale te lżejsze. Oprócz tego zwracajmy uwagę na to, co popijamy podczas grillowania, aby nie dostarczać swojemu organizmowi pustych kalorii. Dobrym i orzeźwiającym wyborem będzie np. woda z cytryną.
Dobierajmy również z głową sosy, których używamy do grillowanych potraw, pamiętając, że te sklepowe, gotowe produkty, często nie tylko zawierają spore ilości kalorii, ale i cukru. Warto więc zastąpić je np. domowym keczupem czy sosem czosnkowym lub sosem ziołowym na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół.
Czytaj również: Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca
Tak jak wspominaliśmy, tłuste mięso nie będzie najlepszym wyborem na diecie. Wobec tego, zamiast sięgać po grillowaną kiełbasę czy kaszankę oraz inne tłuste mięsa warto poszukać dla nich alternatyw.
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie na grillu np. kurczaka czy indyka. Sprawdzą się również różnego rodzaju ryby oraz warzywa. Oprócz tego możemy przygotować szaszłyki drobiowo-warzywne lub grillowanego pstrąga.
Natomiast jeśli chodzi o warzywa z grilla, które świetnie smakują, to powinniśmy sięgnąć np. po cukinię, cebulę, szparagi, patisony, pieczarki czy bakłażana. Dzięki temu nie będziemy głodni, a równocześnie dostarczymy swojemu organizmowi wartościowe i zdrowe pożywienie.
Odchudzając się, musimy również zwracać uwagę na przyprawy, jakich używamy. Oczywiście nie możemy z nich całkowicie zrezygnować, ponieważ grillowane potrawy całkowicie stracą swój smak i aromat.
Jednak unikajmy gotowych przypraw i marynat, które nie tylko mają wiele kalorii, ale i często pełne są chemicznych wzmacniaczy smaku oraz niezdrowych składników. Wobec tego możemy je zastąpić własnymi mieszankami ulubionych przypraw i marynat.
Do grillowanych potraw świetnie pasuje czosnek, cebula, ostra papryka oraz pieprz. Dobrym dodatkiem będzie również majeranek, rozmaryn, tymianek, kminek oraz gorczyca. Przygotowując grillowane ryby, nie zapominajmy także o koperku oraz soku z cytryny. Natomiast jeśli chodzi o marynatę, to warto używać do tego oliwy z ziołami lub ostrej musztardy.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet