Ugotujesz ziemniaki w 7 minut. Ten sposób zaskakuje nawet kucharzy
Gotowane ziemniaki pasują do wielu obiadowych dań. Są smaczne i pożywne, lecz ich ugotowanie tradycyjną metodą może zająć nawet dwa kwadranse, a to sporo czasu. Nie musisz jednak rezygnować z nich nawet jeśli po powrocie z pracy masz tylko kilka minut, aby zjeść i wyjść z domu. Ekspresowo przygotujesz je bowiem w... mikrofalówce, wykorzystując banalny trik z widelcem. Jedynie nieliczni mają o nim pojęcie, a jest tak genialny, że zaskakuje nawet kucharzy.
Jest pora obiadowa, a ty bardzo zgłodniałeś, ale spieszysz się na spotkanie i w związku z tym obawiasz się, że nie zdążysz zjeść niczego pożywnego? Jeżeli obrałeś już ziemniaki, na pewno nie wyjdziesz z domu bez pożywnego posiłku. Okazuje się bowiem, że istnieje jeden banalny sposób, aby przyspieszyć gotowanie ziemniaków.
Ta metoda jest naprawdę genialna, ponieważ nie wymaga trzymania ich w garnku wypełnionym wodą przez prawie pół godziny. Nie czekaj, aż warzywa skończą mozolnie gotować się na palniku, tylko zastosuj patent z widelcem i mikrofalówką, a ziemniaki będą gotowe do spożycia po 7 minutach.
Jeżeli masz czas, ugotuj ziemniaki tradycyjną metodą, bo przygotowane w wodzie są po prostu zdrowsze. Pamiętaj jednak, by wystrzegać się zalewania bulw ziemną wodą przed umieszczeniem ich na palniku kuchenki, ponieważ w ten sposób pozbawiasz ziemniaków ich cennych wartości odżywczych. Niestety mało kto wie, że te warzywa powinno się wrzucać do wrzątku.
Nie warto również obficie solić ziemniaków podczas gotowania. W ten sposób nie tylko możesz zniszczyć ich smak, ale przede wszystkim wypłukać z warzyw cały potas. Najlepiej więc postawić solniczkę na stole, aby każdy mógł przyprawić je już na talerzu wedle własnego uznania.
Może cię zainteresować: Tak zrobisz najlepsze kopytka. Metodę czwórek pokazała mi babcia
Nie masz czas na tradycyjne gotowanie ziemniaków? Wypróbuj prosty trik, dzięki któremu bulwy będą zdatne do spożycia w 7 minut. Po obraniu przełóż warzywa do foliowej torebki, weź widelec i ponakłuwaj ją sztućcem w paru miejscach.
Otwórz mikrofalę, umieść w niej ziemniaki w torebce i ustaw program urządzenia na 7-8 minut. Po tym czasie powinny być gotowe. Przy wyjmowaniu ziemniaków z mikrofalówki uważaj jednak, by się nie poparzyć, bo mogą być gorące. Możesz również po prostu ułożyć je na odpowiednim naczyniu lub talerzu i podgrzać. Wtedy również powinny się ugotować, choć może to potrwać o kilka minut dłużej.
Czytaj również: Faworki wyszły za twarde? Wypróbuj przepis siostry Anieli, a będą idealne
Zobacz też:
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet
Wzmacnia odporność i obniża cholesterol. Mało kto słyszał o tym oleju
To mięso jest znacznie zdrowsze, niż kurczak. Polacy jedzą je dość rzadko