Od dawna dodaję do ziemniaków zamiast soli. Smak jest o niebo lepszy
Gotowanie ziemniaków w osolonej wodzie to najpopularniejszy sposób przyrządzania tych powszechnie jadanych w Polsce warzyw. Nie oznacza to jednak, że jest to najlepsza metoda. Jeżeli lekarz poradził ci ograniczyć sól, nie martw się, bo możesz łatwo zastąpić ją inną przyprawą. Dzięki niej ugotowane ziemianki mogą okazać się nawet smaczniejsze!
Ziemniaki w Polsce jadane są na potęgę. Z danych udostępnionych w sieci przez RankingRoyals wynika, że pod względem częstotliwości spożywania ich mieszkańcy naszego kraju w Europie plasują się w ścisłej czołówce. Jeżeli ty również je uwielbiasz, to na pewno trudno jest wyobrazić ci sobie bez nich niedzielny obiad.
Gotowanie w osolonej wodzie to najpopularniejszy sposób przygotowania ziemniaków do spożycia. Powinieneś wiedzieć jednak, że jest także inna, być może nawet lepsza i zdrowsza metoda, dzięki której twoje warzywa po przygotowaniu będą miały wspaniały smak. Wystarczy, że zamiast soli wrzucisz do garnka z wodą inną przyprawę.
Jeżeli nie przepadasz za przesolonymi ziemniakami albo w trosce o własny zdrowie starasz się ograniczać sól, koniecznie zastąp tę przyprawę innym składnikiem podczas gotowania. Wraz z obranymi i pokrojonymi warzywami do garnka z wodą wrzuć 2-3 liście laurowe, a zobaczysz, że ziemniaki na twoim talerzu na pewno nie będą mdłe.
Jeśli chcesz, by ich smak był jeszcze bardziej wyrazisty, poza liściem laurowym do garnka z ziemniakami dorzuć także:
- ziele angielskie
- rozmaryn
- pieprz ziarnisty
- gałązkę świeżego koperku
Może cię zainteresować: Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrobisz z nich nie tylko kluski, a całą masę smacznych dań
Ziołowy wywar doda ziemniakom niepowtarzalnego smaku, nawet jeśli są one gotowane całkowicie bez soli, ale podczas gotowania ziemniaków powinieneś pamiętać również o innych kluczowych zabiegach, które także mogą pozytywnie wpłynąć na ich smak. Aby ziemniaki ugotowały się szybciej i zawsze wychodziły idealnie, przed wrzuceniem do garnka koniecznie pokrój je na równe kawałki.
A jeżeli zależy ci na jak największej zawartości witamin i cennych składników odżywczych, to ziemniaków przed gotowaniem nigdy nie obieraj ze skórki. Po prostu przed wrzuceniem do garnka umyj je i ugotuj w mundurkach.
Pamiętaj również, że istotny jest sam wybór ziemniaków w sklepie. Nie wszystkie ich typy nadają się tak samo dobrze do przygotowania konkretnych potraw. Ziemniaki typu A gotują się najszybciej i najlepiej smakują w sałatkach. Typ B (średnio-skrobiowy) jest najbardziej uniwersalny, ale trzeba gotować go nieco dłużej. Z kolei z ziemniaków typu C zrobisz najsmaczniejsze kluski śląskie, kopytka czy pyzy. Wyjdzie z nich również znakomite purée.
Czytaj również: Zastąpisz nią ziemniaki. Urozmaici obiad i pomoże w odchudzaniu
Zobacz też:
To najzdrowsze jajka. Poprawiają odporność i wzmacniają serce
Nie rzucaj się na promocje bez planu. Sprawdź, co warto kupić na Black Friday, by nie żałować