Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepsze kopytka. Metodę czwórek pokazała mi babcia

Kopytka to szybkie danie, które możesz zjeść solo z dodatkiem grzybowego sosu, albo potraktować je jako dodatek do dania z mięsem w roli głównej. Aby były smaczne, zawsze powinieneś przygotować je według sprawdzonego przepisu. W przeciwnym razie mogą wyjść twarde i mało apetyczne. Wypróbuj starą, babciną recepturę i zrób domowe kopytka, korzystając z zapomnianej metody czwórek.

Kopytka to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie możesz zrobić z ziemniaków. Pasują do dań na słodko i słono, a przygotowane według starej, sprawdzonej metody mogą okazać się smaczniejsze nawet od słynnych klusek śląskich, którymi chętnie zajadają się zwłaszcza mieszkańcy południowej części kraju. 

Jeżeli chcesz, aby domowe kopytka posmakowały całej twojej rodzinie, zastosuj zapomnianą metodę czwórek, którą kiedyś masowo stosowały nasze babcie. Dzięki niej nie wyjdą twarde, tylko miękkie i niezwykle apetyczne.

Na czym polega metoda czwórek? Dzięki niej kopytka wychodzą idealnie

Zastosowanie metody czwórek podczas przygotowania klusek śląskich oraz kopytek to prosty sposób na to, aby były idealnie zbalansowane. Zamiast tracić czas na odważanie produktów, musisz po prostu podzielić masę ziemniaczaną na cztery równe części, a później jedną z nich wyjąć. 

W jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną wraz z pozostałymi składnikami i zamieszaj. Ten prosty babciny trik sprawi, że kopytka po ugotowaniu nie wyjdą twarde, tylko idealnie miękkie i puszyste. 

Może cię zainteresować: Najlepsze rogaliki do kawy. Szybki i prosty przepis z trzech składników

Babciny przepis na kopytka. Są miękkie jak chmurka i obłędnie smaczne

Skoro wiesz już, na czym polega metoda czwórek, możesz zabrać się do samodzielnego przygotowania kopytek. Najpierw jednak upewnij się, że na pewno masz w domu wszystkie niezbędne produkty, potrzebne do ich przygotowania. 

Składniki na kopytka, które musisz kupić to:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • skrobia ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie kopytek zacznij od obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj, a gdy będą miękkie, odcedź je z wody, poczekaj, aż ostygną i przeciśnij przez praskę. Masę przełóż do miski i podziel na cztery części zgodnie z poznaną już przez ciebie metodą czwórek. Jedną z ćwiartek masy wyjmij ostrożnie łyżką, a w jej miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Dodaj również jajko, sól i wyjęte ziemniaki, a później całość zagnieć tak, by powstało jednolite ciasto. 

Z ciasta zrób wałeczki, lekko je spłaszcz i wytnij małe kwadraciki. Kopytka gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku. Z garnka na talerz wyjmij je po upływie 2-3 minut od chwili, w której wypłyną na powierzchnię. Później możesz jeszcze skropić je odrobiną oleju, aby nie skleiły się ze sobą. 

Czytaj również: Przysmak z czasów PRL-u, który do dziś kochają miliony. Zrobisz go z dwóch składników                

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy