To naturalny pogromca tłuszczu. Masz go w kuchennej szafce z przyprawami
Odchudzanie jest długotrwałym procesem, który wymaga od nas konsekwencji i samozaparcia. Możemy jednak nieco sobie to ułatwić i pobudzić nasz metabolizm, aby w rezultacie szybciej gubić nadprogramowe kilogramy. Wystarczy, że sięgniemy po pewne produkty, które mamy w swojej kuchni. Sprawdź, jak przyspieszyć odchudzanie.
Chcąc ukształtować swoją sylwetkę i zgubić nieco kilogramów, musimy zadbać o dietę oraz o ruch. Czasem jednak ten proces trwa bardzo długo i chcielibyśmy go przyspieszyć. Na szczęście jest to możliwe. Wystarczy sięgnąć po pewne produkty, które nie bez powodu określane są mianem spalaczy tłuszczu. Sprawdź, jak łatwo podkręcić swój metabolizm, włączając do diety kapsaicynę.
Kapsaicyna jest naturalnym związkiem chemiczny, który zaliczany jest do grupy alkaloidów i wytwarzany jest przez pieprzowce. Należy do nich szeroka grupa roślin, która liczy około trzech tysięcy gatunków, z czego większość z nich zaliczana jest do rodziny pieprzowatych. Tym, co je wyróżnia, jest ich piekący oraz ostry smak.
Wynika on właśnie z obecności kapsaicyny. Warto jednak wiedzieć, że zawartość tego związku jest różna w poszczególnych roślinach, co wpływa bezpośrednio na poziom ich pikantności. Stopień ostrości może być określany jest poprzez skalę Scoville’a, dzięki której oceniane są między innymi sosy oraz potrawy pod względem ich pikantności.
Kapsaicynę możemy znaleźć głównie w papryczkach chili. Największe zawartości tego związku chemicznego znajdują się w ich nasionach. Kapsaicyna występuje także w popularnej przyprawie, jaką jest pieprz cayenne. Wobec tego chcąc włączyć ją do swojej diety, możemy sięgać właśnie po te produkty.
Czytaj również: Gdzie wyrzucasz pojemniki po jajkach? Niby proste, a jednak łatwo o błąd
Kapsaicyna może być cenna, zwłaszcza gdy chcemy zadbać o swoją sylwetkę. Okazuje się bowiem, że według wielu badań, związek ten może nam ułatwić odchudzanie, ponieważ pobudza termogenezę. Dzięki temu, gdy kapsaicyna dostaje się do przewodu pokarmowego, a temperatura naszego ciała rośnie, więc w rezultacie organizm próbuje się schłodzić.
Proces ten kosztuje nasze ciało wiele energii, w związku z czym spalamy większą liczbę kalorii oraz dochodzi do szybszej przemiany materii. Co więcej, regularne spożywanie kapsaicyny pozwala także zmniejszyć ilość tłuszczu, który gromadzi się w komórkach. W efekcie przyczynia się to do utraty kilogramów.
Musimy jednak pamiętać o zachowaniu zdrowego rozsądku przy włączaniu do swojej diety kapsaicyny. Wynika to z tego, że związek ten, gdy jest przyjmowany w zbyt dużej ilości, może być niebezpieczny dla naszego organizmu.
Nadmiar kapsaicyny może podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego, a także wywoływać dolegliwości gastryczne. W niektórych przypadkach może także przyczynić się do problemów z oddychaniem.
Warto także dodać, że kapsaicyna może wspomagać odchudzanie, ale nie zastąpi ona zbilansowanej diety oraz regularnej aktywności fizycznej. Jest tylko elementem ułatwiającym proces, a nie zastępującymi te dwa ważne filary odchudzania.
Zobacz też:
Ma mnóstwo witamin i błonnika, a do tego chroni oczy. Polacy rzadko wybierają ten owoc
Zamiast do ciasta, wrzuć do toalety. Będzie lśnić czystością
Dopadło cię wiosenne przesilenie? Dzięki temu odzyskasz energię