To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Znajdziesz je w każdym supermarkecie
Polacy kochają zbierać grzyby i jeść grzyby. Na naszych stołach często goszczą borowiki, podgrzybki czy kanie. Jednak, czy wiesz, który z grzybów, rosnących w Polsce, jest najzdrowszy? Okazuje się, że żaden z wymienionych. Choć kurkę, czyli pieprznik jadalny, znają praktycznie wszyscy miłośnicy grzybów.
Oczywiście większość z nas je kurki dla smaku. Idealnie łączą się z mięsami czy jajkami, a także są świetną bazą do aromatycznych sosów. Warto jednak dowiedzieć się, jakie wartości odżywcze mają kurki. Regularne spożywanie kurek dostarcza organizmowi błonnika, witaminy D2, a także witamin z grupy B. Co ciekawe, witamin z grupy B w pieprzniku jadalnym znajdziemy podobną ilość, co w drożdżach piekarskich. W jednej kategorii kurki wyprzedzają nawet... marchew i pomidory. Chodzi o zawartość beta-karotenu. Znajdziemy w nich także sporo fitosteroli. Ten składnik zdecydowanie pomoże osobom, które walczą z nadmiernym stężeniem cholesterolu we krwi.
Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie
Pieprznik jadalny zawiera także sporo minerałów. Przede wszystkim należy tutaj wyróżnić cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Dodatkowo w kurkach znajdziemy sporo miedzi, która korzystnie wpływa na wzrok, a także pracę układu kostnego. Pieprznik jadalny jest również bogaty w związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające, a także chronią przed wolnymi rodnikami. Jak większość grzybów, również kurki składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. W 100 g znajdziemy jedynie ok. 38 kcal oraz 1,2 g białka, 0,8 g tłuszczu i 6,6 g węglowodanów.
Zobacz też:
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel