To jedne z najtańszych owoców w Polsce. Wspierają układ immunologiczny i wspomagają odchudzanie
Owoce i warzywa to podstawa zdrowej i zrównoważonej diety, ze względu na to, że ich spożywanie niesie za sobą liczne korzyści dla naszego organizmu. Wiele dobra dla zdrowia czyni również popularny jesienią owoc, jakim jest jabłko. Nie tylko zachwyca ono smakiem, ale i obfituje w cenne składniki odżywcze. Sprawdź, dlaczego warto regularnie po nie sięgać i jak wpływa na nasze zdrowie.
Jabłka cieszą się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale i są dostępne przez większość roku i nie kosztują zbyt wiele. Co więcej, z żywieniowego punktu widzenia jabłka to prawdziwy skarb. Dowiedz się więcej, o tym, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Jabłka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, odgrywających istotną rolę w procesach, które zachodzą w naszym organizmie. Owoce te dostarczają nam witaminy C, E, B6 oraz kwasu foliowego.
Oprócz tego jabłka zawierają:
- Błonnik pokarmowy - wpływa on korzystnie na trawienie, wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi.
- Minerały - w jabłkach znajduje się potas, wapń, magnez, mangan i miedź.
- Polifenole - są to substancje bioaktywne, które mają silne właściwości antyoksydacyjne i pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami.
Czytaj również: To najzdrowsza odmiana jabłek. Kupisz je na każdym targu
Włączenie jabłek do swojego codziennego jadłospisu może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Przede wszystkim spożywanie ich przyczynia się do profilaktyki chorób, między innymi cukrzycy, a także niektórych rodzajów nowotworów.
Oprócz tego warto wspomnieć, że witamina C zawarta w jabłkach oddziałuje na układ odpornościowy i wspiera organizm podczas walki z infekcjami. Co więcej, składniki odżywcze takie jak witamina B6 oraz kwas foliowy wpływają znacząco na funkcjonowanie układu nerwowego. Spożywanie jabłek przyczynia się również do lepszego trawienia i poprawia zdrowie układu pokarmowego.
Regularne jedzenie jabłek może także korzystnie wpłynąć na zdrowie serca i układu krążenia. Zawarte w owocach polifenole pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają poziom lipidów we krwi.
Często można spotkać się z twierdzeniem, że ze względu na zawartość cukrów prostych, nie powinno się spożywać wieczorem owoców. Jednak w przypadku osób całkowicie zdrowych nie istnieją dowody naukowe, które potwierdzają takie ograniczenia. Oznacza to więc, że w praktyce owoce mogą być spożywane o dowolnej porze.
Oczywiście osoby z cukrzycą powinny kontrolować ilość spożywanych owoców. Dobrą informacją dla nich na pewno będzie fakt, że jabłka mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Zobacz więcej: Te produkty warto jeść po 50-tce. Usprawniają pracę mózgu i poprawiają pamięć
Jabłka pomimo tego, że są bardzo zdrowym owocem, nie mogą być spożywane przez każdego. Zakaz dotyczy osób uczulonych na pyłek brzozy, u których może wystąpić alergia krzyżowa na jabłka. Objawami alergii jamy ustnej jest świąd w obrębie jamy ustnej i gardła, obrzęk naczynioruchowy i chrypka, które pojawiają się po spożyciu tych owoców.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien