Ten owoc był hitem w średniowieczu. Jest zdrowszy od cytryny i smakuje jak szarlotka
Ten słodki owoc rośnie w Polsce, a niektóre odmiany jego można zbierać jeszcze w styczniu. Fani twierdzą, że w smaku przypomina szarlotkę, jednak został zapomniany mimo wielu cennych właściwości. Mowa o nieszpułce, która pozytywnie wpływa na odporność, pamięć czy koncentrację. Niektórzy twierdzą, że jest zdrowsza od cytryny.
Nieszpułka zwyczajna pochodzi z Azji Mniejszej, gdzie ceniona jest od tysięcy lat. Z czasem rozprzestrzeniła się także na Starym Kontynencie. Była prawdziwym hitem w średniowieczu , a jej słodkie jadalne owoce przez wieki były wykorzystywane do soków czy przetworów.
Jeszcze w PRL-u nasze babcie chętnie się nimi zajadały, jednak obecnie nieszpułka nie jest popularna mimo tego, że zimą jest na nią sezon. To wielki błąd, bo pod względem walorów zdrowotnych na głowę bije popularną cytrynę.
Czytaj również: Są zdrowsze niż zwykłe ziemniaki. Teściowa w 5 minut zje wszystkie, gdy podasz do kotleta
Uprawa nieszpułki zwyczajnej w Polsce nie jest szczególnym wyzwaniem. Wystarczy zapewnić jej stanowisko osłonięte od silnych wiatrów, przepuszczalne, lekko wilgotne podłoże. To mrozoodporna roślina, która jest także odporna na choroby i szkodniki.
Pamiętaj jednak, że nieszpułka zwyczajna wymaga od właściciela cierpliwości. Zazwyczaj owocuje dopiero 5-7 lat po posadzeniu, choć już dwuletnie szczepy mogą wytwarzać po kilka owoców rocznie. Ma jednak dekoracyjny wygląd. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, zachwycając białymi kwiatami.
Może cię zainteresować: Nazywają go białym złotem. Niepozorny owoc, który obniża poziom cukru i wzmacnia odporność
Nieszpułki zawierają mnóstwo witaminy C, są sycące i mają wysoką zawartość żelaza. Znajdziesz w nich także błonnik, wapń, potas, fosfor czy magnez, a także witaminę B, która korzystnie wpływa na układ nerwowy czy mięśnie, liczne flawonoidy (wg. irańskich badań z 2022 r).
Owoce nieszpułki pozytywnie wpływają na odporność. Jako iż pod wieloma względami przewyższają cytrynę mogą uchodzić za zdrowszy owoc, lecz są zdatne do spożycia, dopiero gdy odpowiednio dojrzeją. Zbiera się je po przymrozkach zimą - pod koniec listopada, w grudniu, a niektóre odmiany także w styczniu, dlatego nazywane są zimowym przysmakiem.
Po leżakowaniu (powinny pozostać w chłodzie ok. 4 tygodnie) zaczynają przypominać w smaku pieczone jabłka albo słodką szarlotkę. Są przepyszne, zwłaszcza kiedy przygotowuje się z nich słodkie dżemy, soki do herbaty albo likiery.
Zobacz też:
Masz problem z odśnieżaniem? Przetrzyj tym łopatę
Seniorzy powinni jeść ją kilka razy w tygodniu. Ma mnóstwo witamin, a kosztuje grosze
Ten olej wspomaga produkcję kolagenu. Wcieraj go w twarz, by pożegnać zmarszczki