Śliska wędlina może być zagrożeniem dla twojego życia. Ten trik musisz robić po każdym powrocie z zakupów
Chleb lub bułka z wędliną i pomidorem to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych propozycji śniadaniowych, którą Polacy uwielbiają. Jednak czasem, gdy wyjmujemy mięso z lodówki, okazuje się, że jest zepsute. Sprawdź, jak odpowiednio przechowywać wędlinę, by nie była śliska i niezdatna do zjedzenia.
Na rynku znajdziemy nie tylko duży wybór rodzajów wędlin, ale również zróżnicowaną jakość tych produktów. Pamiętajmy, że im krótszy skład szynki czy polędwicy, tym dłużej możemy ją przechowywać w lodówce.
Jeśli zauważymy, że wędlina w naszej lodówce ma mazistą konsystencję, to powinna zapalić nam się czerwona lampka. Prawdopodobnie rozpoczął się już proces rozkładu mięsa, czyli autolizy. Zjedzenie produktu w takim stanie nie będzie oznaczało nic dobrego dla organizmu. Zwykłe zatrucie pokarmowe w takim przypadku to "najmniejszy wymiar kary".
Dużo częściej może dojść do zakażenia jelita grubego lub żołądka, wywołanego przez bakterie E.coli lub salmonelli. Co gorsza, jeśli autoliza jest w stopniu znacznym, mogą znajdować się w wędlinie larwy pasożytów. W takim przypadku ich zjedzenie może powodować nawet śmierć. By wędlina nie była śliska, trzeba zadbać o odpowiednie jej przechowywanie.
Sprawdź również: Gdzie tak naprawdę wyrzucać skorupki jajek? Wiele osób popełnia błąd
Jeśli będziemy odpowiednio przechowywać wędlinę w lodówce, wydłużymy jej świeżość, a co za tym idzie przydatność do spożycia. Ważne w tym przypadku są zarówno warunki przechowywania, jak i odpowiednie zapakowanie mięsa. Przed włożeniem mięsa do lodówki koniecznie trzeba wyjąć je z foliowego opakowania, w którym się znajduje. Ten materiał nie przepuszcza powietrza, a to z kolei przyspiesza psucie wędliny.
Do przechowywania mięsa najlepiej sprawdzi się papier. Stosujmy go do miękkich wędlin o krótszym terminie ważności. Z kolei w przypadku mięsa, które zostało wcześniej poddane procesowi suszenia lub wędzenia, najlepiej do przechowywania wybrać szklane pojemniki. Jednak warto zadbać o to, by ich przykrycie nie było zbyt szczelne i umożliwiało przepływ powietrza.
Sprawdź również: Ta część butelki od oleju najczęściej ląduje w śmieciach. Zostaw ją i wykorzystaj jej ukrytą funkcję
Na czas przechowywania wędliny wpływa przede wszystkim temperatura, jaka panuje w lodówce. Jej optymalna wartość wynosi od 2 do 5 stopni Celsjusza, natomiast dla przechowywania wędliny ważne jest, by nie była ona wyższa, niż 8 stopni Celsjusza. W takich warunkach odpowiednio zapakowana wędlina może być przechowywana w lodówce do czterech dni.
Wpływ na długość przechowywania wędlin w lodówce ma również półka, na które się znajdują. Zgodnie z budową tego urządzenia na każdym poziomie panuje inna temperatura. Na najwyższej jest najcieplej, najczęściej około 8 stopni Celsjusza, a na każdej kolejnej półce temperatura jest niższa. Wędliny powinny być więc przechowywane na środkowych półkach. Warto zwrócić uwagę na umieszczone przez producenta oznaczenia dotyczące przechowywania różnych produktów w lodówce.
Zobacz też:
"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału