Wkładasz naczynia do zmywarki w ten sposób? Nie dziw się, że po myciu dalej są brudne
Zmywarka miała być wybawieniem od zlewu pełnego naczyń, a tymczasem po zakończeniu programu talerze wciąż są brudne? Winne wcale nie muszą być tabletki ani urządzenie, tylko... sposób, w jaki układasz naczynia. Sprawdź, jak robić to prawidłowo, by po myciu wszystko lśniło czystością.
Wystarczy kilka błędów, by, zamiast idealnie czystych talerzy zobaczyć na nich smugi, resztki sosu czy tłuszcz. Na szczęście wystarczy poznać kilka zasad, które sprawiają, że zmywarka działa tak, jak powinna.
Kiedy po otwarciu zmywarki widzisz niedomyte naczynia, nie zawsze oznacza to awarię sprzętu. Bardzo często problem tkwi w złym układaniu zawartości. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować z ustawieniem talerzy, upewnij się, że:
- filtry i ramiona spryskujące są czyste i drożne,
- zmywarka ma odpowiednią ilość soli i nabłyszczacza,
- naczynia nie stały kilka dni z zaschniętymi resztkami jedzenia.
Jeśli to wszystko masz pod kontrolą, czas przyjrzeć się temu, jak właściwie rozkładasz naczynia w koszach.
Sprawdź również: Nie jest trujący, ale zepsuje całe danie. W lesie omijaj go z daleka
Choć kuszące jest "upchanie" wszystkiego za jednym razem, to właśnie przeładowanie jest najczęstszą przyczyną słabego efektu mycia. Gdy naczynia są zbyt blisko siebie, woda i detergent nie docierają do wszystkich powierzchni, a brud zostaje na miejscu. Zmywarkę warto też co jakiś czas wypłukać "na pusto" z dodatkiem octu. To skutecznie usunie kamień i osady z tłuszczu, przedłużając żywotność urządzenia.
Sprawdź również: Dodaj szczyptę do herbaty. Przeziębienie nie złapie cię przez całą zimę
Sztućce najlepiej wkładać trzonkami do dołu, dzięki czemu końcówki, które mają kontakt z jedzeniem, będą lepiej umyte. Jeśli masz zmywarkę z osobną szufladą na sztućce, rozkładaj je równomiernie, nie pozwalając, by się ze sobą stykały. Noże kuchenne, długie łyżki czy trzepaczki lepiej umieścić w górnej części zmywarki.
Zobacz też:
Nie wkładaj płaszczy i kurtek do pralki. Tak odświeżysz je szybciej
Babcia tak przechowuje orzechy włoskie. Świeże i bez grama pleśni przez całą zimę
Większość omija te grzyby. Wprawieni grzybiarze wiedzą, że to rarytas