Skórka cytrusów może być toksyczna. W ten sposób usuniesz szkodliwe substancje
Cytryny są bez wątpienia najpopularniejszymi cytrusami w naszym kraju. Najczęściej wyciskamy z nich sok, ale do spożycia nadaje się też ich skórka, a często cały plaster owocu ląduje w herbacie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak toksyczna substancja znajduje się na skórce z cytryny i jak się jej pozbyć.
Wbrew pozorom imazalil nie jest środkiem nowym i do tej pory nieznanym. To po prostu fungicyd, czyli środek grzybobójczy. Jego zadaniem jest ograniczenie rozwoju pleśni, zablokowanie zarażania się nią przez owoce. Właśnie dlatego znajduje się on na skórce cytryny. Co ciekawe, został on sklasyfikowany jako "prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi", co oznacza, że jego spożycie w dużych ilościach może prowadzić do rozwoju nowotworów. Dawka toksyczna dla mężczyzny o wadze 70 kg wynosi 333 jednostki. Nie oznacza to również, że trzeba się obawiać jedzenia cytryn. Wystarczy odpowiednio z nimi postępować.
Sprawdź również: Ta przyprawa została wycofana w USA. W Polsce jemy ją na potęgę
Po zakupie cytryn warto sprawdzić na metce czy zastosowano na nich imazalil. Jeśli tak, musimy się go pozbyć. W tym celu możemy wykorzystać dwie ścieżki. Pierwsza z nich to umycie cytrusów (imazalil stosowany jest również w pomarańczach czy grejpfrutach) szczoteczką z użyciem płynu do naczyń. Na końcu można także sparzyć je wrzątkiem. Jeśli potrzebujemy skórkę z cytryny (np. do ciasta), warto wybrać drugą opcję. W pierwszej kolejności opłuczmy owoce w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym, a następnie płuczemy drugi raz w roztworze z sody oczyszczonej. W ten sposób usuniemy pestycydy oraz konserwanty, a także zminimalizujemy praktycznie do zera spożycie toksyn.
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle