Seniorzy powinni pić go codziennie. Ból stawów przestanie być problemem
Ból stawów potrafi skutecznie uprzykrzyć życie. Warto więc włączyć do swojej diety pewien produkt, który jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych i przynosi ulgę przy różnego rodzaju dolegliwościach stawowych. W dodatku wpływa on korzystnie również na wiele innych aspektów. Sprawdź, co warto stosować każdego dnia, aby nie martwić się bólem stawów.
Oleje roślinne to coś, co warto włączyć do swojej diety, ponieważ mają one wiele prozdrowotnych właściwości. Jeden z nich może być zbawieniem dla naszych stawów i regularnie stosowany znacząco poprawi jakość naszego życia, ponieważ pozwoli pozbyć się uciążliwego bólu. Mowa o oleju z wiesiołka. Sprawdź, dlaczego warto go spożywać i jak włączyć go do diety.
Olej z wiesiołka jest pozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego, czyli rośliny, która od setek lat doceniana jest za swoje właściwości prozdrowotne. Olej ten zawiera duże ilości kwasu linolowego oraz gamma-linolenowego, dzięki czemu jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi.
Olej z wiesiołka między innymi przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry, paznokci. Oprócz tego wspiera on pracę serca oraz wspomaga układ odpornościowy. Olej ten polecany jest jednak przede wszystkim osobom, które mają problem z układem kostno-stawowym, ponieważ stosowanie go pozwala zmniejszyć dolegliwości związane ze zwyrodnieniami oraz z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Dzięki temu produktowi możemy zadbać o swoje stawy w naturalny sposób. Wynika to z tego, że zawiera on także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, wspierające elastyczność tkanki łącznej oraz redukujące stany zapalne.
Czytaj również: Ma mnóstwo witamin i błonnika, a do tego chroni oczy. Polacy rzadko wybierają ten owoc
Chcąc pozbyć się bólu stawów, warto stosować olej z wiesiołka regularnie. W tym celu należy włączyć go po prostu do codziennej diety. Musimy jednak pamiętać, że nie możemy poddawać go obróbce termicznej, więc nie używajmy go smażenia.
Warto także zwrócić uwagę na to, aby zakupić surowiec nierafinowany, ponieważ w takiej postaci jest on znacznie zdrowszy i ma więcej składników odżywczych. Chcąc korzystać z niego długofalowo, zadbajmy również o to, aby odpowiednio go przechowywać. Olej najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Produkt ten stosuje się jako dodatek do żywności. Sprawdza się on jako element sałatek, jogurtów, past kanapkowych czy smoothie. Ma on delikatnie orzechowy smak, dzięki czemu świetnie pasuje do wielu potraw. Możemy go również pić samodzielnie, spożywając 1-2 łyżeczki dziennie.
Pomimo tego, że olej z wiesiołka ma wiele zalet, niektórzy nie powinni go stosować. Nie podaje się go m.in. dzieciom poniżej 12 lat oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. W przypadku przyjmowania stałych leków warto skontaktować się z lekarzem, ponieważ wiesiołek może niekorzystnie oddziaływać w przypadku stosowania leków wydłużających czas krzepnięcia krwi.
Zobacz też:
Masz w kuchni ten sprzęt? Uważaj, to siedlisko bakterii
Wymocz w tym brudne pierścionki i bransoletki. Znów będą lśnić jak diamenty
Dorzuć do wiadra z wodą jedną tabletkę. Nie zobaczysz na podłodze ani jednej smugi