Te owoce zatrzymują młodość. Obniżają cholesterol i wzmacniają serce, a jemy je rzadko
Te owoce zatrzymują młodość w naturalny sposób, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają serce jak naturalny plaster. W Polsce są idealne warunki do ich uprawy, lecz mimo tego wszystkiego jemy je bardzo rzadko. Czy domyśliłeś się już, że chodzi o haskap, czyli jagodę kamczacką? Jest zdrowa i smaczna, więc jeszcze dziś włącz ją do swojej diety.
Jagoda kamczacka znana także jako haskap i jagoda syberyjska jest wyjątkowym owocem. Zarówno pod względem smaku, jak i właściwości zdrowotnych. Polska przoduje w jej uprawie.
Plantacje w naszym kraju zajmują ponad 2000 hektarów. Większość owoców i produkowanego z nich soku eksportowana jest jednak za granicę, (nawet do tak odległych krajów jak Korea Południowa). My sami sięgamy po nią rzadko, a to błąd, bo ma fantastyczny wpływ na ludzki organizm. Jagoda kamczacka powinna częściej gościć na naszych stołach.
Może cię zainteresować: To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem
Jagoda kamczacka zawiera witaminy: C, A, B (B1,B2,B6,B9), K czy P (rurynę), a także minerały tj. potas, magnez, mangan, miedź czy żelazo. Jest źródłem błonnika, który wspomaga trawienie.
To dopiero początek cennych właściwości jagody kamczackiej, której owoce są także bogate w polifenole i flawonoidy (o działaniu przeciwzapalnym), a także w antyocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jedz ją regularnie, a zachowasz młodość na dłużej. Komórki wolniej się starzeją, a skóra będzie bardziej elastyczna).
Składniki odżywcze i antyoksydanty zawarte w jagodzie kamczackiej pozytywnie wpływają na serce i układ krwionośny. Udowodniono także, że regularne spożywanie tego owocu pomaga kontrolować ciśnienie krwi, zachować ostrość widzenia, obniżyć poziom złego cholesterolu.
Czytaj również: Ta herbata jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej. Nasi sąsiedzi piją ją każdego dnia
Jagoda kamczacka ma wyrazisty słodko-kwaśny smak (z nutą goryczki w mniej dojrzałych owocach). Niektórzy uważają, że jest jak połączenie maliny, jeżyny, porzeczki i wspomnianej już borówki.
Możesz ją jeść na surowo od razu po zerwaniu, zamrożeniu lub ususzeniu. Idealnie pasuje do owsianek. Sprawdzi się też jako składnik bazowy dżemów, owocowych soków, kompotów czy deserów. Może być pysznym składnikiem słodkich sałatek, ciast i babeczek.
Zobacz też:
Zamiast do ciasta, wrzuć do toalety. Będzie lśnić czystością
Dopadło cię wiosenne przesilenie? Dzięki temu odzyskasz energię
Myć czy nie myć słoiki przed wyrzuceniem? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze