To warzywo jest kopalnią witamin. Jednak Polacy kręcą na nie nosem
Te małe zielone główki to jedno z najbardziej nielubianych warzyw — wielu z nas już w dzieciństwie przekonało się, że nie będzie ono składnikiem diety. Jednak to błąd. Brukselka, bo o niej mowa, to prawdziwa kopalnia witamin, która dostarcza do organizmu wiele niezbędnych składników odżywczych. Dobrze przyrządzona może być smaczna. Dlaczego powinno się jeść to warzywo?
Zła reputacja brukselki ciągnie się od wielu lat, tak jak do brokułów sporo osób się przekonało, tak małe zielone główki wciąż nie cieszą się popularnością. Dużą rolę odegrało także przedstawianie jej w serialach i filmach — to właśnie tam często była ona mocno nielubianym warzywem. Czy jest do tego powód? Dobrze przyrządzona może być bardzo smaczna. Jednak warto ją jeść przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów.
Brukselka to prawdziwa kopalnia witamin, znajdziemy w niej mnóstwo witamin i minerałów. Dodatkowo warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g jest 42 kcal. Zgodnie z danymi USDA w 100 g warzywa znajduje się m.in.: 3,8 g błonnika, który poprawia pracę jelit, 85 mg witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz produkcję kolagenu, który ma duże znacznie w kondycji włosów, skóry i paznokcie. W brukselce jest także 177 µg witaminy K, która wypływa na zdrowie kości, oraz bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Dzięki zawartości kwasu foliowego to dobre warzywo dla kobiet w ciąży.
Poza tym brukselka dostarcza także potas (389 mg na 100 g), który wspiera pracę serce oraz pomaga w regulowaniu ciśnienia tętniczego. W warzywnie nie brakuje także przeciwutleniaczy np. glukozynolany i sulforafan. Składniki te pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Poza tym jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, regularne spożywanie brukselki może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Co istotne, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nadaje się dla zmagających z wahaniami poziomu cukru we krwi, m.in. diabetyków i osób z insulinoopornością.
Sprawdź także: Jest mniejszy od kiwi, lecz zawiera mnóstwo witamin. Włącz ten owoc do diety
Gorzkawy smak to jeden z najistotniejszych powodów, dla których warzywo to cieszy się złą sławą. Jednak przy właściwym przyrządzeniu, nie odczujemy tej goryczki — pieczenie, marynowanie czy też gotowanie mogą skutecznie pozbyć się związków siarkowych odpowiedzialnych za ten smak. Dodatkowo ważne jest, aby nie rozgotowywać brukselki, gdyż wtedy również będzie mniej smaczna. Istotne są również przyprawy, poza solą i pieprzem, idealnym kompanem będzie rozmaryn, cząber, czosnek, cebula, majeranek oraz kmin rzymski. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić to warzywo to wypróbuje przepis z marynowaniem.
Brukselkę, podobnie, jak inne warzywa krzyżowe, warto jeść 2-3 razy w tygodniu, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Przeczytaj też: Ma masę witamin i może zastąpić cukier. W Polsce ten owoc jest prawie nieznany
Zobacz też:
Kilogramy polecą w dół, a skóra będzie ci wdzięczna. Pij sok z tego warzywa regularnie
Zamiast wypić, wylej na kostkę brukową. Pozbędziesz się tłustych plam, rdzy i zacieków
Nie możesz doprać poszarzałych skarpetek? Zamiast do pralki, włóż je do słoika z tym dodatkiem