Ta herbata jest zdrowsza i smaczniejsza od tradycyjnej. Nasi sąsiedzi piją ją każdego dnia
Zwykła czarna herbata nie dorasta nawet do pięt tej, którą piją nasi sąsiedzi. Ten rozgrzewający napar jest prawdziwym hitem w czeskich kawiarniach. Jest całkowicie naturalny, smakuje bosko i pomaga zachować organizm w dobrym zdrowiu. Jeszcze dziś możesz przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu. To banalnie proste.
Czeska kuchnia to nie tylko pyszne knedliki, gulasz i smażony ser, ale również... pieczona herbata. Ten naturalny napój ma nietypowy sposób przygotowywania, lecz jest idealny na zimę, bo rozgrzewa organizm od pierwszego łyka.
Jest zdrowy i świetnie smakuje, dlatego często poleca się go turystom w lokalnych kawiarniach. Nie musisz jednak wcale jechać na wycieczkę za granicę, aby przekonać się, jak wiele ma do zaoferowania. Przygotuj "pečený čaj" samodzielnie według sprawdzonego przepisu.
Może cię zainteresować: To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce
Pečený čaj jest aromatycznym napojem, którego przygotowanie na pewno nie sprawi ci problemów. Nazwa bywa myląca, ponieważ do jej przygotowania nie potrzeba wcale liści herbaty.
Jego bazę stanowią owoce oraz korzenne aromatyczne przyprawy, dzięki którym te pierwsze zyskują bardziej intensywny smak. Niezależnie od tego, czy do herbaty dodajesz cukier, czy raczej go unikasz, pieczona herbata na pewno ci posmakuje. Możesz ją bowiem przygotować zarówno z, jak i bez tego dodatku.
Składniki na pieczoną herbatę:
- owoce - 1 kg (jabłka, śliwki, gruszki, pomarańcze, maliny, borówki lub inne wedle uznania)
- sok z cytryny lub pomarańczy - 100 ml
- cynamon, goździki, imbir, anyż
- cukier/miód/ brak
Czytaj również: Dobra na obniżenie cukru i problemy trawienne. Wystarczy, że zmieszasz te dwa produkty
Przepis na pieczoną herbatę po czesku jest prosty. Zacznij od umycia i pokrojenia owoców na ćwiartki (oczywiście tych większych, bo maliny, borówki nie wymagają tego).
Później rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop sokiem z cytrusów. Następnie owoce posyp także przyprawami. Piecz je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, mieszając co kilka minut.
Jeszcze gorące przełóż do słoików i zapasteryzuj. W momencie, kiedy będą ci potrzebne, zalejesz je wrzątkiem i w ten sposób uzyskasz pyszną czeską pieczoną herbatę.
Zobacz też:
Tego nigdy nie wrzucaj do toalety. Polacy robią to nagminnie i wywołują awarie
Wyczyść tym dywan z długim włosiem. Będzie czysty i puszysty jak chmurka
Muchy już pojawiają się w mieszkaniach. Tak skutecznie je odstraszysz