Seniorzy jak ognia powinni unikać tego w diecie. Zwiększają ryzyko chorób i skracają życie
Seniorzy powinni zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. W tym wieku organizm może gorzej radzić sobie z niektórymi pokarmami, a to będzie prowadziło do rozwijana się różnych problemów zdrowotnych. Zdrowe żywienie jest bardzo ważną kwestą w osiąganiu długowieczności. Sprawdź, co nie powinno znaleźć się w diecie osób starszych.
Metabolizm wraz z wiekiem spowalnia, organizm potrzebuje więcej danych składników odżywczych, a gorzej radzi sobie np. z trawieniem ciężkostrawnych rzeczy, chociażby grzybów. Z tego też powodu, chcąc zadbać o zdrowie, warto zrewidować dietę. Seniorzy powinni ograniczyć niektóre produkty, aby zmniejszyć ryzyko chorób i cieszyć się dobrym zdrowiem, jeszcze przez lata.
Podroby, boczek, sery pleśniowe tłuste ryby, czerwone mięso, śmietana czy też smalec — to wszystko powinno być mocno ograniczone w diecie seniora. Pokarmy te zawierają mnóstwo tłuszczy, które mogą odkładać się w organizmie. Przede wszystkim należy uważać na kwasy tłuszczowe nasycone, czyli tez pochodzenia zwierzęcego. Dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze u seniorów to ok. 25 proc. kaloryki, jednak często seniorzy przekraczają tę wartość. A to prowadzi do rozwijania się różnych chorób m.in. hiperglikemii, hiperlipidemii i nadciśnienia tętniczego, które mogą poważnie wpłynąć na zdrowie, obniżając jakość życia, a także je skracając.
Ponadto seniorzy nie powinni sięgać po fast foody i produkty mocno przetworzone m.in. ciastka, chipsy, gazowane napoje słodzone czy też frytki. Zamiast tłuszczy zdecydowanie lepiej wzbogacić dietę o węglowodany. Znajdziemy je m.in.: w pieczywie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, otrębach, świeżych owocach i warzywach.
Sprawdź także: Ta kawa jest najzdrowsza. Możesz się zdziwić, bo raczej nie wybierasz jej na co dzień
Seniorzy mogą mieć spory problem z przesalaniem potraw — wraz z wiekiem możemy doświadczyć zaburzeń funkcjonowania smaku, przez co normalnie posolone potrawy, mogą się wydawać niedosolone. To szybko prowadzi do zwiększonego spożycia soli i problemów z tym związanych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje 5-6 g soli na dobę. Badania przeprowadzone w 2009 r. przez IŻŻ w Warszawie wskazały, że w Polsce jest to przeciętnie nieco ponad normę, bo 7 g na dzień. U seniorów może to być znacznie więcej.
Zbyt duże spożycie soli prowadzi m.in. do nadciśnienia krwi, która zwiększa ryzyko udarów mózgu oraz demencji. Może także prowadzić do upośledzenia funkcji poznawczych. Sól może również zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych oraz negatywnie wpływać na stan kości. Zamiast tej przyprawy warto sięgnąć po inne m.in. paprykę lub czosnek.
Seniorzy powinni również pamiętać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody — minimum to 1,5 l na dzień, ale szczególnie latem warto pić zdecydowanie więcej.
Zobacz też:
Wymiatają jelita jak miotełka i rozświetlają skórę. Są turbozdrowe, ale Polacy nie jedzą
To drzewo możesz ściąć bez pozwolenia. Grubość pnia nie ma znaczenia
Te potrawy możesz zamrozić po Wielkanocy. Polacy nie wiedzą i wyrzucają