W całym domu unosi się zapach smażenia? Tak pozbędziesz się go bez odświeżacza
Często po przygotowaniu obiadu, zapach smażenia utrzymuje się w domu przez wiele godzin. Jest to uciążliwe, ponieważ w zamkniętych pomieszczaniach, potrafi on naprawdę przytłaczać. Możemy jednak temu zapobiec i sprawić, że zapach ten zniknie. Wystarczą proste domowe metody. Sprawdź, co zrobić, aby usunąć nieprzyjemny aromat.
Próbując usunąć zapach smażenia, nie musimy sięgać po chemiczne preparaty. Zamiast tego warto postawić na naturalne, domowe metody, dzięki którym skutecznie i łatwo pozbędziemy się problemu. Podpowiadamy, czego użyć, aby zapach smażenia nie unosił się w domu przez wiele godzin.
Często trudno pozbyć się zapachu, który pozostaje po smażeniu różnych potraw. Chcąc usunąć ten aromat, możemy wykorzystać domowe sposoby, które pozwolą nie tylko już podczas smażenia zmniejszyć ilość zapachu, który rozprzestrzenia się po pomieszczeniach, ale i sprawią, że nie będzie on się unosił przez wiele godzin.
Dobrym pomysłem jest postawienie na palniku obok patelni, małego rondelka z wrzącą wodą, do którego wrzucimy cytrynę oraz rozmaryn. Wystarczy, aby przed smażeniem dorzucić do gotującej się wody kilka plastrów tego owocu oraz 2 gałązki świeżego rozmarynu. Dzięki temu unosząca się para będzie neutralizowała cząsteczki zapachowe już na etapie ich powstawania. Dodatkowo rozmaryn wydziela przyjemny aromat, który zamaskuje pozostały zapach smażenia.
Inną metodą, która pozwoli zapobiec rozprzestrzenianiu się aromatowi smażenia, jest zagotowanie w garnku wody oraz octu, w proporcji 2:1. Zawartość kwasu octowego sprawi, że lotne cząsteczki tłuszczu zostaną zneutralizowane, co usunie niemiły zapach w zaledwie chwilę. Równocześnie nie musimy się martwić o aromat octu, ponieważ szybko on wyparowuje. Jeżeli jednak bardzo nam on przeszkadza, to możemy do garnka dorzucić wspomniany już rozmaryn.
Czytaj również: Na noc zostaw w łazience surowego ziemniaka. Efekt cię zaskoczy
Z kolei jeśli chcemy pozbyć się zapachu smażenia już po procesie obróbki termicznej, to wystarczy, że pozostawimy w kuchni miskę z suchymi fusami. Kawa z racji tego, że jest naturalnym pochłaniaczem zapachów, szybko wchłonie pozostałe cząsteczki tłuszczu i zastąpi nieprzyjemny aromat zapachem kawy.
Możemy również nasypać do kilku miseczek sodę oczyszczoną i rozstawić ją tam, gdzie roznosi się aromat smażenia. Inną polecaną metodą jest także wrzucenie po smażeniu na suchą patelnię garści ziół np. tymianku, rozmarynu, goździków czy cynamonu, a następnie delikatne podgrzanie ich. Zioła wydzielą przyjemny aromat i zneutralizują tłusty zapach.
Powyższe sposoby warto połączyć z odpowiednią wentylacją. Po smażeniu możemy otworzyć okno w kuchni i drugie w przeciwnym pomieszczeniu, aby stworzyć przeciąg, który szybko usunie zapach.
Zobacz też:
Zrób ten sok, póki trwa sezon. Ma pełno witamin i oczyszcza organizm
Tak łatwo wyczyścisz mopa. Nie wydasz ani grosza i nie ubrudzisz sobie rąk
Pierzesz ubrania w ten sposób? To dlatego szybko się niszczą