Reklama
Reklama

Zrób ten sok, póki trwa sezon. Ma pełno witamin i oczyszcza organizm

Póki trwa jeszcze sezon na wiele owoców i warzyw, warto sięgnąć po produkty, z których można zrobić odżywcze soki wspierające zdrowie organizmu. Stanowią one solidną dawkę witamin i minerałów, tego typu mikroelementy korzystnie wpływają na pracę różnych układów w ciele. Sok z królowej jesiennych stołów będzie dobrą opcją dla wielu osób.

Jesienią dynie często goszczą na stołach, wiele osób przyrządza z nich zupy, czy też dodaje do sałatek, jednak można ich użyć także do zrobienia soków — wcale nie potrzebujemy do tego sokowirówki. Tego typu napój pozwoli uzupełnić zapotrzebowania organizmu na wiele, niezbędnych do jego prawidłowej pracy, mikroelementów. 

Jakie witaminy i minerały znajdziemy w dyni? 

Dynia jadalna charakteryzuje się zwartym miąższem i gładką skórą, najpopularniejszymi odmianami są hokkaido, piżmowa i makaronowa. Z punktu widzenia botanicznego jest owocem, a dokładniej jagodą, jednak w kuchni często traktuje się ją jako warzywo. Produkt ten jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie dzieci oraz osób starszych. Chętnie sięgają po nią również dorośli mający m.in. problemy z trawieniem lub chcący zgubić zbędne kilogramy. 

W 100 g dyni znajdziemy ok. 30 kcal, poza tym zawiera ok. 0,5 g błonnika, 1 g białka oraz 0,1 g tłuszczu. To również dobre źródło witamin i minerałów m.in.: 

  • Fosforu — pomaga m.in. zachować mocne kości i zęby. 
  • Magnezu — uprawiania pracę nerwów i mięśni. 
  • Potasu — wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego oraz mięśniowego. 
  • Wapnia — wspiera krzepnięcie krwi i zdrowie kości. 
  • Witaminy A — pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i skóry. 
  • Witamin B2 i E — chroni przed stresem oksydacyjnym.
  • Witaminy B1 — wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego.
  • Witaminy C — bierze udział w produkcji kolagenu. 

Dodatkowo znajdziemy z niej antyoksydanty oraz luteinę, która wspomaga prawidłowe widzenie. 

Sprawdź także: Już nie herbata z cytryną. Moja rodzina pije ten napój jesienią i w ogóle nie choruje 

Sok z dyni — przepis 

Do przygotowania soku z dyni bez sokowirówki potrzebne są: 

  • 500 g dyni
  • 3 marchewki
  • 500 ml wody

Obierz dynię i usuń pestki, pokrój ją na mniejsze kawałki. Marchewkę również obierz. Umyj warzywa, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść w garnku i zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż dynia i marchewka będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia i zblenduj. Przecedź przez sitko i przelej do butelek. 


Zobacz też:

W całym domu unosi się zapach smażenia? Tak pozbędziesz się go bez odświeżacza

Tak łatwo wyczyścisz mopa. Nie wydasz ani grosza i nie ubrudzisz sobie rąk

Pierzesz ubrania w ten sposób? To dlatego szybko się niszczą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | warzywa