Zrób ten sok, póki trwa sezon. Ma pełno witamin i oczyszcza organizm
Póki trwa jeszcze sezon na wiele owoców i warzyw, warto sięgnąć po produkty, z których można zrobić odżywcze soki wspierające zdrowie organizmu. Stanowią one solidną dawkę witamin i minerałów, tego typu mikroelementy korzystnie wpływają na pracę różnych układów w ciele. Sok z królowej jesiennych stołów będzie dobrą opcją dla wielu osób.
Jesienią dynie często goszczą na stołach, wiele osób przyrządza z nich zupy, czy też dodaje do sałatek, jednak można ich użyć także do zrobienia soków — wcale nie potrzebujemy do tego sokowirówki. Tego typu napój pozwoli uzupełnić zapotrzebowania organizmu na wiele, niezbędnych do jego prawidłowej pracy, mikroelementów.
Dynia jadalna charakteryzuje się zwartym miąższem i gładką skórą, najpopularniejszymi odmianami są hokkaido, piżmowa i makaronowa. Z punktu widzenia botanicznego jest owocem, a dokładniej jagodą, jednak w kuchni często traktuje się ją jako warzywo. Produkt ten jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dzięki czemu dobrze sprawdza się w diecie dzieci oraz osób starszych. Chętnie sięgają po nią również dorośli mający m.in. problemy z trawieniem lub chcący zgubić zbędne kilogramy.
W 100 g dyni znajdziemy ok. 30 kcal, poza tym zawiera ok. 0,5 g błonnika, 1 g białka oraz 0,1 g tłuszczu. To również dobre źródło witamin i minerałów m.in.:
- Fosforu — pomaga m.in. zachować mocne kości i zęby.
- Magnezu — uprawiania pracę nerwów i mięśni.
- Potasu — wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układów nerwowego oraz mięśniowego.
- Wapnia — wspiera krzepnięcie krwi i zdrowie kości.
- Witaminy A — pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i skóry.
- Witamin B2 i E — chroni przed stresem oksydacyjnym.
- Witaminy B1 — wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego.
- Witaminy C — bierze udział w produkcji kolagenu.
Dodatkowo znajdziemy z niej antyoksydanty oraz luteinę, która wspomaga prawidłowe widzenie.
Sprawdź także: Już nie herbata z cytryną. Moja rodzina pije ten napój jesienią i w ogóle nie choruje
Do przygotowania soku z dyni bez sokowirówki potrzebne są:
- 500 g dyni
- 3 marchewki
- 500 ml wody
Obierz dynię i usuń pestki, pokrój ją na mniejsze kawałki. Marchewkę również obierz. Umyj warzywa, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść w garnku i zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż dynia i marchewka będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia i zblenduj. Przecedź przez sitko i przelej do butelek.
Zobacz też:
To przyciąga pająki do domu. Większość z nas nieświadomie popełnia ten błąd
To najzdrowsze mięso, a Polacy nie jedzą. Na głowę bije nawet indyka
W mieszkaniu jest zimno, mimo że grzejniki grzeją? To może być przyczyną