Ta kawa jest najzdrowsza. Możesz się zdziwić, bo raczej nie wybierasz jej na co dzień
Spore grono osób ma dość wrażliwy żołądek, na skutek czego po wypiciu kawy odczuwają wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Na szczęście można temu zapobiec, wybierając najzdrowszą kawę dla naszego układu pokarmowego. Wystarczy kupić odpowiedni produkt i prawidłowo go zaparzyć. Sprawdź, jaka kawa jest najłagodniejsza dla żołądka.
Mając wrażliwy żołądek, wcale nie musimy całkowicie rezygnować z picia kawy. Wystarczy wybierać określony rodzaj napoju, aby nie martwić się o dolegliwości. Kluczem do sukcesu jest jednak nie tylko odpowiedni produkt, ale i sposób jego parzenia. Podpowiadamy, jak przygotować najzdrowszą kawę dla naszego układu pokarmowego.
Mając delikatny żołądek, warto zwracać uwagę na to, jaką kawę przygotowujemy i w jaki sposób. Ma to ogromny wpływ na to, jak będzie ona oddziaływać na nasz organizm, a w szczególności na układ pokarmowy. Chcąc uzyskać kawę, która będzie łagodna dla żołądka, trzeba pamiętać o kilku aspektach:
- Filtrowanie - podczas parzenia kawy warto używać papierowych filtrów, które pomogą oczyścić ziarna z niektórych związków drażniących.
- Wybór odpowiedniej kawy - dobrym pomysłem jest kupowanie kaw o niskiej kwasowości, ponieważ są one łagodniejsze dla układu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się również kawa podwójnie fermentowana, ponieważ poprzez dwukrotne wykonanie tego procesu, wzrasta jej delikatność dla żołądka. Warto na to zwracać uwagę, ponieważ większość kaw przechodzi fermentowanie tylko jeden raz.
- Stopień palenia kawy - stawiajmy również na ciemno palone kawy, ponieważ zawierają one mniejsze ilości związków pobudzających produkcję kwasu żołądkowego. Według badań ma ona także mniejsze stężenie związków, które drażnią nasz żołądek, niż kawa średnio palona.
- Parzenie na zimno - tzw. cold brew. Ten sposób parzenia kawy pozbawia napój goryczki oraz kwasowości. Podczas niego moczymy zmielone ziarna w wodzie o niższej temperaturze przez długi czas.
Wobec tego można wywnioskować, iż najlepsza dla naszego żołądka będzie kawa, która ma niską kwasowość, a także jest ciemno palona oraz parzona za pomocą sposobu cold brew. Dzięki temu nasz organizm będzie lepiej ją przyjmował.
Czytaj również: Takich jajek nigdy nie kupuj. Nim włożysz do koszyka, przyjrzyj się skorupce
Oprócz wyboru odpowiedniej kawy oraz metody jej parzenia warto także wprowadzić kilka zmian do swojej codzienności, dzięki którym napój ten nie będzie wywoływał nieprzyjemnych dolegliwości. Przede wszystkim starajmy się nie pić kawy na pusty żołądek.
Zamiast tego warto zjeść przed jej wypiciem coś, dzięki czemu złagodzimy nieco jej kwasowość. W tej roli sprawdzi się np. owsianka lub pieczywo pełnoziarniste. Oczywiście warto również uważać na to, by nie wypijać zbyt dużych ilości kawy, zwłaszcza gdy odczuwamy po niej jakiekolwiek dolegliwości.
Oprócz tego możemy zamienić zwykłe mleko na mleko roślinne lub niskotłuszczowe. Starajmy się również nie pić kawy od razu po ciężkim posiłku, ponieważ mogłoby to nasilić niemiłe objawy.
Zobacz też:
Wypoleruj tym okna na Wielkanoc. Sąsiadki zzielenieją z zazdrości, bo będą czyste jak łza
Jak naturalnie zabarwić pisanki? Domowe sposoby na kolorowe jajka
Kurier znów zostawił paczkę pod drzwiami? Sprawdź, czy w ogóle ma do tego prawo