Reklama
Reklama

Robisz to przed suszeniem grzybów? Możesz być niemal pewny, że spleśnieją

W lipcu także możesz suszyć grzyby. To pozwoli ci cieszyć się ich smakiem w wybranym momencie, a jak wiadomo, świetnie sprawdzają się jako dodatek do pierogów, makaronu czy gulaszu. Musisz jednak pamiętać o paru zasadach, aby się nie zepsuły. Uważaj, by nie popełnić popularnego błędu przed suszeniem grzybów, bo przez niego szybko spleśnieją.

Grzyby możesz suszyć nie tylko jesienią, lecz także w środku lata. Choć szczyt sezonu przypada na okres od września do października, to lipiec, szczególnie po ciepłych i deszczowych dniach również sprzyja obfitym zbiorom ich niektórych smacznych gatunków. 

W polskich latach trafisz teraz na masę kurek, zdarzają się też prawdziwki, podgrzybki, maślaki i koźlarze. Gdy jednak przyniesiesz je już do domu i zabierzesz się za suszenie grzybów, nie popełnij jednego popularnego błędu, przez które te zazwyczaj szybko pleśnieją i psują się na potęgę.

Może cię zainteresować: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu

Nie popełniaj tego błędu przed suszeniem grzybów. Szybko spleśnieją

Jednym z najgorszych błędów, jakie możesz popełnić, jest moczenie grzybów przed ich suszeniem. Do oczyszczenia wystarczy ci zwykła ściereczka, ewentualnie specjalna szczotka, która pomoże pozbyć się piasku, resztek mchu, trawy i igliwia. 

Mycie grzybów w wodzie sprawia, że wilgoć wnika głęboko do struktury grzybów, co utrudnia proces suszenia, bo wody trudno pozbyć się później w stu procentach. To także sprawia, że te szybko pleśnieją i psują się ekspresowo.

Czytaj również: Tych jajek nie kupuj. GIS ostrzega przed salmonellą

Jak suszyć grzyby bez suszarki? Najlepsze domowe sposoby

Najlepiej przygotuj grzyby do suszenia, krojąc je na mniejsze kawałki lub plastry. W niektórych przypadkach poodkrajaj trzony od kapeluszy (np. borowiki i koźlarze). 

Dopiero wtedy przystąp do suszenia grzybów za pomocą wybranej metody np w suszarce do żywności, o ile ją posiadasz. To najłatwiejsza metoda, lecz nie martw się, jeśli nie masz jej w domu.

Możesz również suszyć grzyby w piekarniku albo na nitce rozwieszonej nad kuchenką. W ostatnim przypadku po prostu nawlecz kawałki grzybów na nitkę i powieś je tak nad źródłem ciepła. 

Świetnym domowym sposobem jest także po prostu suszenie grzybów na słońcu. Wykorzystaj siatkę: porozkładaj na niej grzyby i nakryj je gazą, aby zbiory nie kusiły owadów. Pozostaw w nasłonecznionym miejscu i przewracaj na drugą stronę co jakiś czas.

Jak przechowywać suszone grzyby? Trzymaj je w tym miejscu, a się nie zepsują

Jeśli nie chcesz, aby szybko się zepsuły, musisz je właściwie przechowywać. Najlepiej wykorzystaj do tego szczelny pojemnik np. blaszaną puszkę, ceramiczny pojemnik albo szklany słoik z uszczelką. Po włożeniu do środka grzybów i liścia laurowego (odstraszy mole), przechowuj pojemnik w zacienionym miejscu.

Zobacz też:

Smartfon źle reaguje na wysokie temperatury? Tak szybko go schłodzisz

Jak układasz żywność w lodówce? Zdziwisz się, jak duże ma to znaczenie

Koniecznie przekręć to pokrętło w lodówce. Tak zmniejszysz rachunki za prąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | grzyby | zdrowie