Robisz to przed suszeniem grzybów? Możesz być niemal pewny, że spleśnieją
W lipcu także możesz suszyć grzyby. To pozwoli ci cieszyć się ich smakiem w wybranym momencie, a jak wiadomo, świetnie sprawdzają się jako dodatek do pierogów, makaronu czy gulaszu. Musisz jednak pamiętać o paru zasadach, aby się nie zepsuły. Uważaj, by nie popełnić popularnego błędu przed suszeniem grzybów, bo przez niego szybko spleśnieją.
Grzyby możesz suszyć nie tylko jesienią, lecz także w środku lata. Choć szczyt sezonu przypada na okres od września do października, to lipiec, szczególnie po ciepłych i deszczowych dniach również sprzyja obfitym zbiorom ich niektórych smacznych gatunków.
W polskich latach trafisz teraz na masę kurek, zdarzają się też prawdziwki, podgrzybki, maślaki i koźlarze. Gdy jednak przyniesiesz je już do domu i zabierzesz się za suszenie grzybów, nie popełnij jednego popularnego błędu, przez które te zazwyczaj szybko pleśnieją i psują się na potęgę.
Może cię zainteresować: Bób jest miękki i niesmaczny? To wina powszechnego błędu
Jednym z najgorszych błędów, jakie możesz popełnić, jest moczenie grzybów przed ich suszeniem. Do oczyszczenia wystarczy ci zwykła ściereczka, ewentualnie specjalna szczotka, która pomoże pozbyć się piasku, resztek mchu, trawy i igliwia.
Mycie grzybów w wodzie sprawia, że wilgoć wnika głęboko do struktury grzybów, co utrudnia proces suszenia, bo wody trudno pozbyć się później w stu procentach. To także sprawia, że te szybko pleśnieją i psują się ekspresowo.
Czytaj również: Tych jajek nie kupuj. GIS ostrzega przed salmonellą
Najlepiej przygotuj grzyby do suszenia, krojąc je na mniejsze kawałki lub plastry. W niektórych przypadkach poodkrajaj trzony od kapeluszy (np. borowiki i koźlarze).
Dopiero wtedy przystąp do suszenia grzybów za pomocą wybranej metody np w suszarce do żywności, o ile ją posiadasz. To najłatwiejsza metoda, lecz nie martw się, jeśli nie masz jej w domu.
Możesz również suszyć grzyby w piekarniku albo na nitce rozwieszonej nad kuchenką. W ostatnim przypadku po prostu nawlecz kawałki grzybów na nitkę i powieś je tak nad źródłem ciepła.
Świetnym domowym sposobem jest także po prostu suszenie grzybów na słońcu. Wykorzystaj siatkę: porozkładaj na niej grzyby i nakryj je gazą, aby zbiory nie kusiły owadów. Pozostaw w nasłonecznionym miejscu i przewracaj na drugą stronę co jakiś czas.
Jeśli nie chcesz, aby szybko się zepsuły, musisz je właściwie przechowywać. Najlepiej wykorzystaj do tego szczelny pojemnik np. blaszaną puszkę, ceramiczny pojemnik albo szklany słoik z uszczelką. Po włożeniu do środka grzybów i liścia laurowego (odstraszy mole), przechowuj pojemnik w zacienionym miejscu.
Zobacz też:
Smartfon źle reaguje na wysokie temperatury? Tak szybko go schłodzisz
Jak układasz żywność w lodówce? Zdziwisz się, jak duże ma to znaczenie
Koniecznie przekręć to pokrętło w lodówce. Tak zmniejszysz rachunki za prąd