Tych jajek nie kupuj. GIS ostrzega przed salmonellą
Sprawdzaj produkty, które lądują na twoim talerzu. Nie wkładaj ich bezmyślnie do koszyka w sklepie, bo tak łatwo możesz się zatruć. Ze szczególną ostrożnością podchodź do jajek. W niektórych z nich może bowiem czaić się salmonella. Niedawno GIS poinformował w komunikacie, aby nie spożywać produktu z konkrentnej partii, gdyż jest ona zainfekowana.
Uważaj na produkty, które masz w swojej lodówce. Może się bowiem okazać, że przypadkiem kupiłeś produkt z niebezpieczną bakterią. Główny Inspektorat Sanitarny w poniedziałek wydał ważny komunikat.
GUS ostrzega Polaków przed zanieczyszczenia pałeczkami salmonelli partii jajek z chowu ściółkowego. Jeśli są w twoim domu, pod żadnym pozorem ich nie spożywaj. To bowiem może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi.
Może cię zainteresować: Co robisz ze skoszoną trawą? Wiele osób popełnia błąd
W poniedziałek Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii jaj z chowu ściółkowego, która została zanieczyszczona pałeczkami Salmonelli. Pod żadnym pozorem nie należy ich jeść, aby nie nabawić poważnych dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jaja zostały już zjedzone, najlepiej jak najszybciej wybrać się do lekarza. Zwłaszcza jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego.
Felerna partia jajek, której dotyczy ostrzeżenie to: KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasy A, średnie M z oznaczeniem 2PL02181302 K-2, których zalecana data ważności do spożycia mija 05.07.2025, o kodzie kreskowym 5 903427 303134. Jaja zostały zapakowane w zakładzie: Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o.(Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE).
Zakład w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował już i ustalił, z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne i w jakich konkretnie miejscach zostały rozdystrybuowane. Aby zadbać o bezpieczeństwo konsumentów, w ramach dobrej praktyki podjęto także decyzję o dodatkowej dezynfekcji zakładu oraz sprzętu produkcyjnego.
Czytaj również: Wlej to do prania, a będzie czyste i pachnące jak łąka. Kosztuje tylko 2 złote
Najczęstsze objawy salmonelli po zjedzeniu jajek to biegunka, silne bóle brzucha i nudności. Pacjenci, którzy doświadczyli zatrucia, skarżą się także regularnie na wymioty, silne odwodnienie oraz gorączkę.
Złe samopoczucie najczęściej pojawia się od 6 do 72 godzin po spożyciu pokarmu zakażonego bakteriami z rodziny Enterobacteriaceae. Nie wolno ich lekceważyć, ponieważ mogą stanowić śmiertelne zagrożenie zwłaszcza u małych dzieci, osób starszych, z chorobami przewlekłymi i niską odpornością.
Zobacz też:
Jak wyspać się w upalną noc bez klimatyzacji? Tak robią to w Afryce
Samochód nagrzany jak piekarnik? Tak szybko go wychłodzisz, nim klima zacznie działać
Dodaj odrobinę do wody i pij przed śniadaniem. Zapobiegniesz odwodnieniu