Pijesz herbatę z termosu? Zdziwi cię, jak wpływa na twoje zdrowie
Czy wiesz, że herbata przechowywana w termosie może zmieniać swoje właściwości i wpływać na Twoje zdrowie? Ale spokojnie! Nadal możesz raczyć się swoim ulubionym ciepłym napojem. Podpowiemy ci jednak, co robić, aby było to bezpieczne i przyjemne doświadczenie.
Termosy zazwyczaj wykonane są z trzech podstawowych materiałów: stali nierdzewnej, szkła i tworzyw sztucznych. Każdy z nich ma swoje zalety i wady - na pewno podejmiesz dobrą decyzję, jeśli przy zakupie zwrócisz uwagę na certyfikat jakości (wyjątkiem nie jest plastik - wybieraj taki termos, który ma oznaczenie BPA free). Więcej szczegółów poniżej:
Stal nierdzewna
Jest najczęściej wybieranym materiałem do produkcji termosów ze względu na wytrzymałość, brak reakcji z napojami i doskonałe właściwości izolacyjne. Jest w pełni bezpieczna dla zdrowia, o ile nie jest uszkodzona lub nie zawiera domieszek metali ciężkich.
Szkło
Termosy ze szklanym wkładem są uznawane za najzdrowsze, ponieważ szkło nie wchodzi w reakcję z napojami. Ich w sumie jedyną wadą jest kruchość, przez którą są mniej poręczne w podróżach.
Tworzywa sztuczne
Chociaż lżejsze i tańsze, termosy z tworzywa sztucznego mogą uwalniać szkodliwe substancje, szczególnie pod wpływem wysokich temperatur. BPA i inne bisfenole to substancje, których trzeba unikać. Zrobisz to, wybierając produkt z oznaczeniem "BPA free".
Herbata to bogactwo antyoksydantów, minerałów i witamin. Jednak ciekawostką jest to, że pod wpływem wysokich temperatur (gdy herbata przez wiele godzin utrzymuje temperaturę powyżej 60°C), niektóre substancje odżywcze, takie jak witamina C, mogą ulegać degradacji. Z drugiej strony wysoka temperatura pomaga utrzymać aktywność polifenoli, które mają silne działanie antyoksydacyjne.
A co ze smakiem takiej herbaty? Termos stary, o słabej wentylacji, który jest uszkodzony mechanicznie, albo po prostu zużyty, może przechodzić zapachami innych napojów. Bywa, że trzymana w nim przez jakiś czas herbata nabiera gorzkiego posmaku. Jest to efektem uwalniania tanin, których stężenie rośnie wraz z czasem przechowywania w wysokiej temperaturze.
Aby zachować wartości odżywcze herbaty i jednocześnie uniknąć potencjalnych skutków ubocznych dbaj o:
- odpowiednią temperaturę herbaty i czas jej przetrzymywania w termosie - unikaj przechowywania herbaty w temperaturze powyżej 60°C przez więcej niż 2-3 godziny,
- regularne opróżnianie i czyszczenie termosu - osady i resztki herbaty mogą wpływać na smak i jakość kolejnych napojów. Regularnie myj termos, najlepiej używając środków ekologicznych, takich jak soda oczyszczona czy kwasek cytrynowy,
- wybór termosów certyfikowanych, firm, którym ufasz.
Trwa zima, a więc na spacery czy wyjazdy na stok chętnie zabieramy ze sobą termosy z ciepłą herbatą. To rozsądny i najlepszy sposób, aby się ogrzać i nawodnić. Dla osiągnięcia wszystkich spodziewanych korzyści trzeba jednak wybrać dobry termos i prawidłowo z niego korzystać.
Zobacz też:
Nie chcesz przepłacać za prezenty? Wykorzystaj te pomysły
Nigdy nie rozmrażaj pierogów w ten sposób. Rozkleją się i będą niesmaczne
Zabierz mężowi i natrzyj okna w mieszkaniu. Pożegnasz problem z zaparowanymi oknami