Reklama
Reklama

Parzysz herbatę w ten sposób? Odbierasz jej cały smak i właściwości zdrowotne

Niektórzy zaczynają każdy dzień od herbaty, nie zdając sobie sprawy z tego, że popełniają poważne błędy podczas jej przygotowywania. Ty również robisz ją "po omacku"? Lepiej przestań, gdyż brak świadomości, jak powinno się prawidłowo ją parzyć może mieć poważne konsekwencje. W ten sposób odbierasz jej smak i właściwości zdrowotne.

Herbata to idealny napój na zimę, ponieważ pozwala się zrelaksować i szybko rozgrzewa zmarznięte ciało w chłodne dni. Jeżeli tylko odpowiednio ją przygotujesz, będzie nie tylko ciepła, ale również aromatyczna, smaczna i zdrowa. 

Nawet niewielkie zmiany w technice przygotowywania naparu, mogą podbić jego pozytywny wpływ na organizm. Wiele zależy od tego, z jakim rodzajem herbaty masz do czynienia, gdyż każdy z nich wymaga trochę innego potraktowania.

Może cię zainteresować: "Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

To najgorsze błędy w parzeniu herbaty. Niszczą wszystko co w niej najlepsze

Jednym z najczęstszych błędów w parzeniu herbaty, które obniżają jakość naparu, jest używanie do jego przygotowania wody o zbyt wysokiej temperaturze. Nie tylko negatywnie odbija się to na smaku i aromacie, ale i właściwościach zdrowotnych napoju.

Temperatura musi być dopasowana do gatunku herbaty. Czarną najlepiej zalać wrzątkiem, jednak już w przypadku zielonej czy białej nie powinno się przekraczać 80 stopni Celsjusza, bo wtedy może stać gorzka i mętna. 

Nie należy przesadzać ze zbyt długim czasem parzenia naparu - każda herbata ma inne wymagania, jednak najgorszym możliwym błędem dla wielu ekspertów jest przeparzenie herbaty, które odbiera jej wszelkie walory.

Zwracaj także uwagę na twardość wody i stopień jej mineralizacji. Nie powinien być wysoki, bo wtedy na wierzchu naparu wytrąca się osad. Ważne jest również to, aby nie przesadzić z ilością liści. Zazwyczaj jedna łyżeczka na filiżankę czy kubek to wystarczająco, (chyba że jest duży - wtedy można dołożyć, by nie była zbyt wodnista).

Czytaj również: Zaklej pomidory taśmą w ten sposób. Więcej się nie zepsują

Jak zapatrzyć herbatę w zależności od rodzaju? Dzięki temu zachowa smak i właściwości

Każdy rodzaj herbaty wymaga innego podejścia do parzenia. Najlepiej poczytać o konkretnym naparze przed jego przygotowaniem, albo podpytać specjalistę, który ją sprzedaje.

  • Herbata czarna - o mocnym aromacie i smaku. Zaleca się parzenie w 95 stopniach Celsjusza przez czas 4-5 minut.
  • Herbata zielona - ma subtelny smak i zawiera cenne antyoksydanty. Najlepiej parzyć ją w temperaturze około 70–80 stopni przez 3 minuty.
  • Herbata biała (z młodych liści) - bogata w polifenole. Delikatna, ma subtelny kwiatowy aromat. Parzy się ją w temperaturze około 70-80 stopni przez 3 minuty.
  • Herbata żółta - o łagodnym, ale wyrazistym smaku. Powinno się parzyć ją 75-85 stopni przez 3 minuty.
  • Herbata oolong - (coś między zieloną i czarną herbatą). Ma złożony smak, więc zaleca się patrzenie w temperaturze 80–90 stopni przez 3-5 minut.
  • Herbata pu-erh - ma głęboki smak i szerokie nuty smakowe. Może być parzona w gorącej wodzie, do 100 stopni Celsjusza przed 3-4 minuty (jak również wielokrotnie zaparzana).
  • Herbaty ziołowe (rumianek, pokrzywa itp.) - zaleca się parzyć 5-10 minut w gorącej wodzie o temperaturze 95-100 stopni.

Znaczenie ma nie tylko czas parzenia herbaty, ale i naczynia, w których napar jest przygotowywany. Ceramiczne - długo zachowują ciepło, dzięki czemu są idealne do herbaty czarnej oraz pu-erh. 

Żeliwne nadają się do oolong, a naczynia gaiwan można wykorzystać do parzenia herbaty zielonej, białej i oolong. Szklane dzbanki pozwalają na obserwację procesu parzenia herbaty (do herbat ziołowych i kwitnących), a zaparzacze mogą być wykorzystywane do herbaty liściastej.

Zobacz też:

Nie uwierzysz, czym najszybciej usuniesz stary tłuszcz. Wystarczy kilka kropel

Zrób to, póki trwa lato. Materac będzie wyglądał, jak nowy

Nigdy nie myj tym telewizora. Wyląduje na śmietniku szybciej, niż myślisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie