"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają
Ten pyszny brązowy napój wielu Polakom kojarzy się z dzieciństwem. Niestety wśród dorosłych nie jest zbyt popularny, a przecież smak to tylko jedna z jego licznych zalet. Chodzi oczywiście o kakao, które jest nie tylko smaczne i rozgrzewające, ale i zdrowe. To skarbnica witamin i naturalny afrodyzjak, który dodatkowo obniża cholesterol.
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że kakao to jeden z najzdrowszych produktów w twojej kuchni? W końcu nie bez powodu nazywane jest ono "napojem bogów". Nie tylko doskonale rozgrzewa podczas jesienno-zimowych wieczorów, ale i poprawia nastrój.
Do tego wszystkiego posiada liczne witaminy oraz składniki odżywcze, dzięki którym pozytywnie wpływa na organizm. Udowodniono, że kakao obniża cholesterol, a jakby tego było mało, na randce może podkręcić romantyczną atmosferę, ponieważ jest naturalnym afrodyzjakiem.
Ziarna kakao zawierają całą masę witamin (m.in. C, A, E, witaminy z grupy B) i minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu czy cynku. Naturalny produkt dostarcza także organizmowi sporej dawki białka i wartościowych tłuszczów. Jest źródłem antyoksydantów (w tym także polifenoli).
Dzięki temu wszystkiemu kakao może wspierać odporność, wspomagać regenerację tkanek czy funkcjonowanie układu nerwowego (nie tylko z uwagi na magnez, lecz także teobrominę i anandamid). Jego picie korzystnie wpływa także na trawienie, wspiera zdrowie jelit. A to przecież tylko niektóre z właściwości kakao.
Może cię zainteresować: Pijesz siemię lniane? Uważaj, by nie popełnić tego powszechnego błędu
Co ciekawe, kakao może przyczyniać się do obniżenia cholesterolu (LDL). Eksperci to potwierdzają, o czym świadczą badania szerzej omówione w czasopiśmie naukowym "Nutrition, metabolism & Cardiovascular Deases".
W eksperymencie przebadano uczestników w różnym wieku z wysokim ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego - zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Codziennie przez miesiąc zalecono im pić kakao, a przed i po zakończeniu eksperymentu wykonano badania krwi. Mimo że poziom witamin znacząco się nie zmienił, u wszystkich zaobserwowano spadek cholesterolu (poziom frakcji LDL znacznie się obniżył).
Czytaj również: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku
Kakao to także naturalny afrodyzjak z uwagi na składniki odżywcze, które mogą pozytywnie wpływać na układ nerwowy. Produkt zawiera m.in. anandamid (hormon o podobnym działaniu jak hormony szczęścia - endorfiny).
Dlatego właśnie po jego spożyciu możesz czuć się lepiej, odczuwać poprawę nastroju oraz mieć większą ochotę na zbliżenia. To kolejny powód, aby wprowadzić kakao do swojego menu.
Zobacz też:
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel