Reklama
Reklama

"Napój bogów" smakuje niebiańsko i obniża cholesterol. Samo zdrowie, a Polacy go unikają

Ten pyszny brązowy napój wielu Polakom kojarzy się z dzieciństwem. Niestety wśród dorosłych nie jest zbyt popularny, a przecież smak to tylko jedna z jego licznych zalet. Chodzi oczywiście o kakao, które jest nie tylko smaczne i rozgrzewające, ale i zdrowe. To skarbnica witamin i naturalny afrodyzjak, który dodatkowo obniża cholesterol.

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że kakao to jeden z najzdrowszych produktów w twojej kuchni? W końcu nie bez powodu nazywane jest ono "napojem bogów". Nie tylko doskonale rozgrzewa podczas jesienno-zimowych wieczorów, ale i poprawia nastrój. 

Do tego wszystkiego posiada liczne witaminy oraz składniki odżywcze, dzięki którym pozytywnie wpływa na organizm. Udowodniono, że kakao obniża cholesterol, a jakby tego było mało, na randce może podkręcić romantyczną atmosferę, ponieważ jest naturalnym afrodyzjakiem.

Jakie właściwości ma kakao? "Napój bogów" to samo zdrowie

Ziarna kakao zawierają całą masę witamin (m.in. C, A, E, witaminy z grupy B) i minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu czy cynku. Naturalny produkt dostarcza także organizmowi sporej dawki białka i wartościowych tłuszczów. Jest źródłem antyoksydantów (w tym także polifenoli). 

Dzięki temu wszystkiemu kakao może wspierać odporność, wspomagać regenerację tkanek czy funkcjonowanie układu nerwowego (nie tylko z uwagi na magnez, lecz także teobrominę i anandamid). Jego picie korzystnie wpływa także na trawienie, wspiera zdrowie jelit. A to przecież tylko niektóre z właściwości kakao.

Może cię zainteresować: Pijesz siemię lniane? Uważaj, by nie popełnić tego powszechnego błędu

Kakao na obniżenie cholesterolu. Eksperci nie mają wątpliwości

Co ciekawe, kakao może przyczyniać się do obniżenia cholesterolu (LDL). Eksperci to potwierdzają, o czym świadczą badania szerzej omówione w czasopiśmie naukowym "Nutrition, metabolism & Cardiovascular Deases".

W eksperymencie przebadano uczestników w różnym wieku z wysokim ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego - zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Codziennie przez miesiąc zalecono im pić kakao, a przed i po zakończeniu eksperymentu wykonano badania krwi. Mimo że poziom witamin znacząco się nie zmienił, u wszystkich zaobserwowano spadek cholesterolu (poziom frakcji LDL znacznie się obniżył). 

Czytaj również: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku

Czy kakao to naturalny afrodyzjak? Może podkręcić romantyczną atmosferę

Kakao to także naturalny afrodyzjak z uwagi na składniki odżywcze, które mogą pozytywnie wpływać na układ nerwowy. Produkt zawiera m.in. anandamid (hormon o podobnym działaniu jak hormony szczęścia - endorfiny). 

Dlatego właśnie po jego spożyciu możesz czuć się lepiej, odczuwać poprawę nastroju oraz mieć większą ochotę na zbliżenia. To kolejny powód, aby wprowadzić kakao do swojego menu.

Zobacz też:

Jeden z najzdrowszych napojów świata może być jeszcze zdrowszy? Wystarczy, że dodasz odrobinę tego owocu

Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze

Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie