Reklama
Reklama

​Niedojrzałe czy przejrzałe — które banany są zdrowsze? To może cię zdziwić

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców dostępnych w polskich sklepach. Bez względu na porę roku możesz je kupić praktycznie w każdym punkcie handlowym. Są także bardzo zdrowe i niezwykle uniwersalne w kuchni. Dowiedz się, jakie banany lepiej jeść — te niedojrzałe czy przejrzałe.

Banany — właściwości odżywcze

W 100 g bananów znajduje się około 90 kcal. Czyni to z nich średniokaloryczny owoc, jednak nie należy zapominać o innych właściwościach odżywczych, których dostarczają organizmowi. Przede wszystkim są źródłem węglowodanów — w 100 g znajdziemy około 22 g cukrów. W tej samej ilości owocu jest tylko 1 g białka i śladowa ilość tłuszczy. Przede wszystkim banany są świetnym źródłem potasu (aż 360 mg w 100 g), a także fosforu, jodu, magnezu, wapnia oraz witamin (A, B6, C, E i K). Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności mogą być sprzymierzeńcami podczas diety odchudzającej, gdyż przyspieszają metabolizm.

Sprawdź również: Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie

Jakie banany lepiej jeść?

Jednak, gdy pójdziemy do sklepu, możemy się nieźle zdziwić, stojąc przy półce z bananami. Chodzi o to, że najczęściej znajdziemy na niej zarówno zielone, niedojrzałe egzemplarze, jak i ten dojrzałe z czarnymi plamkami. Które wybrać w takim przypadku? Na to pytanie jest bardzo uniwersalna odpowiedź: to zależy. Od czego? Przede wszystkim od tego, jaki smak bananów lubimy, a po drugie — czego oczekujemy po ich spożyciu. Niedojrzałe banany mają przede wszystkim niższy indeks glikemiczny (60 IG) od tych dojrzałych (70 IG).

Sprawdź również: Zetrzyj i dosyp odrobinę do kawy. Kilogramy polecą w dół, a o przeziębieniu nie będzie mowy

Taka zmiana wynika z faktu, że podczas dojrzewania zawarta w zielonym bananie skrobia przekształca się w cukry proste. Jeśli nie chcemy doprowadzić do nagłego podniesienia poziomu cukru we krwi, powinniśmy jeść niedojrzałe banany. Z kolei, jeśli chcemy podnieść poziom cukru w naszym organizmie (np. podczas dużego wysiłku fizycznego), najlepiej będzie, gdy wykorzystamy dojrzałe owoce. Bez względu na nasz wybór — dojrzałe czy niedojrzałe — banany świetnie sprawdzą się w kuchni do przyrządzania koktajli, owsianek czy chlebków bananowych.

Zobacz też:

To najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Wszystkie składniki masz w kuchni

Tak zrobisz domowy spray do prasowania. Wystarczą 3 składniki

Puchową kurtkę pierz tylko w ten sposób. Inaczej szybko się zniszczy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie