Nie wyrzucaj łupin z cebuli. Mają wyjątkowe właściwości
O tym, że cebula jest zdrowotną bombą witaminową wie prawie każdy Polak. Niestety większość osób po jej obraniu od razu wyrzuca łupiny do kosza, a przecież to właśnie one kryją w sobie najwięcej witamin. Jeżeli ty również do tej pory nie wykorzystywałeś łupin z cebuli, lepiej szybko zmień swoje podejście. To właśnie z nich przygotujesz najlepszy naturalny domowy napar do walki z jesienno-zimowymi infekcjami!
Wyrzucając łupiny z cebuli, popełniasz kardynalny błąd. Nigdy więcej tego nie rób, gdyż to, co na pierwszy rzut oka może wydawać ci się nieprzydatnym odpadem, tak naprawdę jest najlepszą zdrowotną bombą witaminową.
Cenne właściwości łupin z cebuli mogą okazać się nieocenione w wielu codziennych sytuacjach. Najbardziej przydatne będą jednak w sezonie infekcji, a więc w okresie jesienno-zimowym. Zawierają bowiem składnik, po który często sięgasz w formie suplementów z apteki.
Łupiny z cebuli po obraniu nigdy nie powinny lądować w kuchennym koszu. Zawierają m.in. wapń, magnez, żelazo, potas, chrom, selen i błonnik pokarmowy. Przede wszystkim jednak kwercetynę, wartościowy związek roślinny, który jest silnym przeciwutleniaczem.
Kwerecyna nie bez powodu jest składnikiem wielu drogich suplementów z aptek. Wykazuje m.in. właściwości antyoksydacyjne. Jest niezbędna do rozwoju przeciwciał i wspomaga walkę z infekcjami w okresie jesienno-zimowym. Wspiera układ odpornościowy i pomaga szybciej uporać się z infekcjami w sezonie grypowym.
Ponadto zawarta w łupinach cebuli kwerecyna łagodzi również stany zapalne organizmu i wspiera funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Pomaga obniżyć poziomu złego cholesterolu we krwi i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Sprawdź: Moja mama zawsze wrzuca orzechy włoskie do wrzątku. Dzięki temu ich obieranie to bułka z masłem
Jeżeli chcesz poprawić odporność, a ostatnio wyraźnie ci się "nie przelewa", nie ma sensu wydawać pieniędzy na kosztowne suplementy z kwerycyną. Zamiast tego, samodzielnie przygotuj domowy napar z łupin cebuli, który pity regularnie, na pewno poprawi kondycję twojego organizmu.
Potrzebne będą ci takie składniki jak:
- garść łupin cebuli,
- 1 litr wody.
To wszystko, a samo przygotowanie naparu z cebuli również jest banalnie proste. Musisz jedynie zalać łupiny wrzątkiem i pozostawić je pod przykryciem na kwadrans. Po upływie tego czasu przecedzasz napar i gotowe. A jeżeli w takiej wersji napar z cebuli jest dla ciebie zbyt gorzki, odłodź go lekko miodem. Pij regularnie, nawet 2-3 razy dziennie po szklance.
Czytaj również: Jedyny właściwy sposób na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie będzie gorzki
Zobacz też:
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle