Moja mama zawsze wrzuca orzechy włoskie do wrzątku. Dzięki temu ich obieranie to bułka z masłem
Orzechy włoskie są smaczne i zdrowe, dlatego regularnie wykorzystujemy je w kuchni. Niestety wygląda na to, że wciąż skrywają przed nami wiele tajemnic. Mało kto z nas zdaje sobie sprawę z tego, że przed spożyciem warto wrzucić je garnka z wrzącą wodą. To najlepsza metoda, aby obrać orzechy włoskie bez wysiłku!
Sezon na pyszne orzechy włoskie ruszył pełną parą. Możemy je teraz wykorzystywać w kuchni nie tylko jako przekąskę, ale również dodatek do ciast, sosów i dań głównych. Opcji jest wiele, jednak aby móc zakosztować ich smaku, najpierw musimy je obrać. A to wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza gdy nie mamy w domu dziadka do orzechów.
Jak szybko obrać orzechy włoskie? Możemy sięgnąć po stary, sprawdzony tłuczek do mięsa, który powinien szybko rozprawić się z twardymi łupinami. Niestety ta metoda ma swoje wady. Przy zbyt mocnym uderzeniu w skorupkę możemy łatwo zniszczyć również środek orzecha, a to raczej nie jest naszym celem. Dlatego warto wypróbować inny sposób.
Jak obrać orzechy włoskie, jeśli nie tłuczkiem i dziadkiem do orzechów? Oczywiście nożykiem, ale najpierw powinniśmy zastosować trik, który znacznie ułatwi nam rozłupywanie skorupek.
Chodzi o... wrzucenie orzechów włoskich do garnka z wrzącą wodą na 10-15 minut. Dzięki temu łupiny zmiękczą się i bez większego wysiłku otworzą się. Powinny odchodzić już po lekkim podważeniu ich nożykiem w miejscu, w którym łączą się skorupki.
Sprawdź: Babciny sekret pięknej skóry. Tani i niezastąpiony składnik o wielu zastosowaniach
Jest jeszcze jeden powód, dla którego powinniśmy wrzucać orzechy włoskie o gorącej wody. Poza walorami smakowymi przekąska ta jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i... urodę. Wody po gotowaniu orzechów włoskich nie wylewajmy więc, a pozostawmy do ostygnięcia i wykorzystajmy jako wzmacniającą płukankę do włosów.
Czytaj również: Babcia wrzuca to do cebuli. Smakuje doskonale
Zobacz też:
Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki
Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć