Reklama
Reklama

Babcia wrzuca to do smażonej cebuli. Smakuje doskonale

Smażona cebula roztacza wokół siebie charakterystyczny aromat i jest smakowitym dodatkiem na przykład do pierogów, kopytek czy zapiekanek. Można ją również dodawać do mięs, ryb czy ziemniaków, by wzmocniła ich smak i uczyniła danie jeszcze pyszniejszym. Żeby jednak cebulka ładnie się zeszkliła i nie spaliła, warto dodać do niej w trakcie smażenia jeden ciekawy składnik. Jaki? Podpowiadamy.

Cebula zwyczajna — a właściwie czosnek cebula, bo tak brzmi poprawna nazwa — to warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Jest powszechnie uprawiana nie tylko z uwagi na swój wyrazisty smak i zapach, ale także ze względu na liczne właściwości zdrowotne, jakie się w niej kryją. 

Pozytywnie wpływa między innymi na układ odpornościowy i krwionośny. Jej właściwości antybakteryjne sprawiają, że określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Na co dzień możemy dodawać cebulę do wielu dań — popularnością cieszy się zwłaszcza cebula podsmażana na patelni. Istnieje sposób, by smażona cebula była jeszcze lepsza. Co do niej dodać?

Smażenie cebuli. Jak to robić poprawnie?

Smażenie cebuli w zasadzie jest dosyć proste. To szczegóły decydują jednak o tym, że niektórym osobom sztuka ta udaje się lepiej niż innym. Obieramy i kroimy cebulę, a następnie jej kawałki wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub masło klarowane. Po wrzuceniu cebulki na patelnię musimy ją intensywnie mieszać, aby nie przywarła do powierzchni i nie przypaliła się. Możemy też odrobinę ją posolić.

Istnieje sposób na pokrojenie cebuli bez zbędnych łez. Wystarczy użyć bardzo ostrego noża i moczyć go co chwilę w zimnej wodzie. Pozwoli to zneutralizować zawarte w cebuli enzymy, które uwalniają się w trakcie krojenia i podrażniają oczy. Obraną cebulę warto też na pół godziny przed krojeniem schłodzić w lodówce.

Przeczytaj też: Delicje zalej ciastem i włóż do piekarnika. To ciasto jest tak proste i pyszne, że będziesz je robić co chwilę 

Babciny sposób na smażoną cebulę. Co warto dodać?

W trakcie podsmażania cebulki na patelni, kiedy już lekko ją posolimy, powinniśmy użyć także... cukru! Dodanie jego niewielkiej ilości na około 2 minuty przed zdjęciem patelni z kuchenki sprawi, że cebula będzie złocista i jeszcze smaczniejsza. Cukry proste połączą się z tymi występującymi w cebuli. Nastąpi karmelizacja. Cebula lekko zmieni swój kształt, nabierze koloru i smaku. Ten babciny trik sprawi, że warzywo będzie jeszcze pyszniejsze.

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy