Reklama
Reklama

Babcia wrzuca to do smażonej cebuli. Smakuje doskonale

Smażona cebula roztacza wokół siebie charakterystyczny aromat i jest smakowitym dodatkiem na przykład do pierogów, kopytek czy zapiekanek. Można ją również dodawać do mięs, ryb czy ziemniaków, by wzmocniła ich smak i uczyniła danie jeszcze pyszniejszym. Żeby jednak cebulka ładnie się zeszkliła i nie spaliła, warto dodać do niej w trakcie smażenia jeden ciekawy składnik. Jaki? Podpowiadamy.

Cebula zwyczajna — a właściwie czosnek cebula, bo tak brzmi poprawna nazwa — to warzywo należące do rodziny amarylkowatych. Jest powszechnie uprawiana nie tylko z uwagi na swój wyrazisty smak i zapach, ale także ze względu na liczne właściwości zdrowotne, jakie się w niej kryją. 

Pozytywnie wpływa między innymi na układ odpornościowy i krwionośny. Jej właściwości antybakteryjne sprawiają, że określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Na co dzień możemy dodawać cebulę do wielu dań — popularnością cieszy się zwłaszcza cebula podsmażana na patelni. Istnieje sposób, by smażona cebula była jeszcze lepsza. Co do niej dodać?

Smażenie cebuli. Jak to robić poprawnie?

Smażenie cebuli w zasadzie jest dosyć proste. To szczegóły decydują jednak o tym, że niektórym osobom sztuka ta udaje się lepiej niż innym. Obieramy i kroimy cebulę, a następnie jej kawałki wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub masło klarowane. Po wrzuceniu cebulki na patelnię musimy ją intensywnie mieszać, aby nie przywarła do powierzchni i nie przypaliła się. Możemy też odrobinę ją posolić.

Istnieje sposób na pokrojenie cebuli bez zbędnych łez. Wystarczy użyć bardzo ostrego noża i moczyć go co chwilę w zimnej wodzie. Pozwoli to zneutralizować zawarte w cebuli enzymy, które uwalniają się w trakcie krojenia i podrażniają oczy. Obraną cebulę warto też na pół godziny przed krojeniem schłodzić w lodówce.

Przeczytaj też: Delicje zalej ciastem i włóż do piekarnika. To ciasto jest tak proste i pyszne, że będziesz je robić co chwilę 

Babciny sposób na smażoną cebulę. Co warto dodać?

W trakcie podsmażania cebulki na patelni, kiedy już lekko ją posolimy, powinniśmy użyć także... cukru! Dodanie jego niewielkiej ilości na około 2 minuty przed zdjęciem patelni z kuchenki sprawi, że cebula będzie złocista i jeszcze smaczniejsza. Cukry proste połączą się z tymi występującymi w cebuli. Nastąpi karmelizacja. Cebula lekko zmieni swój kształt, nabierze koloru i smaku. Ten babciny trik sprawi, że warzywo będzie jeszcze pyszniejsze.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy