Reklama
Reklama

Jedyny właściwy sposób na przechowywanie czosnku. Dzięki temu nie będzie gorzki

Na przełomie lipca i sierpnia trwa sezon na czosnek. Aromatyczne warzywo zachwyca smakiem i dodaje niesamowitej różnorodności przygotowywanym daniom, praktycznie z kuchni całego świata. Jak przechowywać czosnek przez zimę i zachować jego właściwości?

Właściwe przechowywanie czosnku jest prostym sposobem na zachowanie jego zdatności do spożycia, ale również i smaku, ostrości, czy zdrowych właściwości, a tych nie brakuje. W czosnku znajduje się duża ilość m.in.: manganu, witaminy B6, witaminy C, selenu, czy błonnika.

Na trwałość przechowywania wpływa m.in. to, czy czosnek jest obrany, czy nie. Nieobrany ząbek, oddzielony od główki będzie zdatny do spożycia przez około 3 tygodnie. Natomiast cała i nieobrana główka przetrwa nawet do 6 miesięcy, czekając na zjedzenie. Jak przechowywać czosnek, żeby maksymalnie wydłużyć jego przydatność?

Jak przechowywać czosnek przez zimę, żeby nie był gorzki?

Właściwe przechowywanie sprawi, że czosnek nie wyschnie, nie wypuści kiełków, czy nie nabierze nieprzyjemnej goryczy. Dlatego warto do tego odpowiednio się przygotować i dowiedzieć się, jakie sposoby są najskuteczniejsze. Na szczęście nie są trudne.

Kluczem do prawidłowego przechowywania czosnku, jest składowanie go w całości, w główkach. Nie w pojedynczych ząbkach. Oprócz tego należy warzywo umieścić w suchym i zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Dzięki temu na dłużej zachowa swoją zdatność do spożycia.

Czytaj również: Ta "antyrakowa" sałatka to bomba witaminowa. Przygotujesz ją w mniej niż 5 minut

Jak sprawdzić, czy czosnek jest nieświeży?

Czasami zdarza się, że otwieramy szafkę i widzimy, że leży w niej czosnek, ale nie pamiętamy, kiedy dokładnie został do niej włożony. W takiej sytuacji warto wiedzieć, jak skutecznie sprawdzić jego świeżość. Są na to sposoby.

To, czy czosnek jest dobry, można zweryfikować, wykorzystując wzrok. Jeśli na warzywie pojawiają się małe, zielone kiełki, to trzeba niestety wyrzucić warzywo. Czosnek powinien być także jędrny i chrupiący. Dlatego w momencie naciśnięcia na główkę wyczuwa się miękkość i warzywo zapada się do środka, to nie należy go spożywać.

Czytaj również: Pyszne placki z jesiennych jabłek. Szybki przepis na obiad uwielbiany przez dzieci

Jak przechowywać czosnek w oleju i oliwie?

Ciekawym sposobem na przechowywanie czosnku jest umieszczenie ząbków warzywa w oleju. Jest to bardzo proste. Wystarczy obrać i rozdzielić czosnek na części, a później umieścić go w wysterylizowanym słoiku z masonem. 

Później słoik można wypełnić olejem lub oliwą i zakręcić pokrywkę. Na wieczku należy umieścić datę, żeby dobrze określić czas przydatności do spożycia. Prawidłowo przygotowany czosnek w oleju lub oliwie można przechowywać przez 6 miesięcy.

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki