Pyszne placki z jesiennych jabłek. Szybki przepis na obiad uwielbiany przez dzieci
Placki z jabłkami to połączenie zdrowych owoców z dużą dozą przyjemności, ociekającą nieco tłuszczykiem i posypaną cukrem pudrem. Natomiast złoto-pomarańczowy kolor idealnie wpasowuje się w jesienny nastrój. Jak przygotować smakowite danie, uwielbiane przez dzieci?
Do przygotowania placków z jesiennych, dojrzałych i słodziutkich jabłek można wykorzystać różne odmiany owoca. Do najsmaczniejszych zaliczają się m.in.: Ligol, Gala, czy Rubin. Jabłka idealnie nadają się do ciast, ciasteczek, babeczek, dżemów, owsianek i właśnie placków.
Warto również wiedzieć, że w jabłkach znajduje się wiele zdrowych elementów. Owoce są źródłem polifenoli, czyli ważnej dla zdrowia grupy przeciwutleniaczy. Zawierają także błonnik i witaminy E, B1, B6 i C. Ze względu na to przyrządzenie z nich placków to znakomity wybór.
Przygotowanie placków z jabłkami nie powinno nikomu przysporzyć problemów. Dotyczy to zarówno samego procesu smażenia, jak i skompletowania niezbędnych składników. Lista nie jest wcale długa, a większość produktów prawdopodobnie już znajduje się w kuchennych szafkach.
Placki z jabłkami to połączenie pożyteczności z przyjemnością. Z jednej strony dostarczamy do naszego organizmu zdrowe składniki, a z drugiej możemy delektować się unikalnym smakiem kultowego dania.
Do przygotowania placków z jabłkami potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jaja,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka wanilii bądź cukru waniliowego,
- 2-3 jabłka,
- cynamon.
Przyrządzenie placków z jabłkami opiera się na kilku krokach. Na początku trzeba przesiać mąkę. Potem należy połączyć ze sobą jajka, jogurt i masło. Wszystko trzeba ze sobą dokładnie wymieszać.
W międzyczasie powinno się w drugiej misce połączyć ze sobą suche składniki. Później rozwiązaniem będzie wymieszanie zawartości obu miseczek. Kolejnym etapem jest obranie jabłek i pokrojenie ich w drobną kostkę, a następnie posypanie ich cynamonem.
Kiedy suche składniki będą już przygotowane, można je umieścić w zmiksowanej wcześniej masie. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Ostatnim etapem jest rozgrzanie patelni posmarowanej olejem (ciekawym rozwiązaniem, dodającym smaku jest zastosowanie oleju sezamowego).
Ważne przy przygotowywaniu placków z jabłkami jest to, żeby masę rozprowadzić na rozgrzanej patelni i oleju. Dzięki temu nie będzie ona przywierać. Do nakładania miksu ciasta z jabłkami można użyć chochelki albo dużej łyżki.
Zobacz też:
Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka
W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia