Chronią przed nadciśnieniem i obniżają cholesterol. Wystarczy 2-3 sztuki dziennie
Ta przekąska to skarbnica cennych właściwości odżywczych, która jest naturalnym źródłem energii. W dodatku poprzez swój słodkawy posmak może stanowić zdrową alternatywę dla słodyczy. Mowa oczywiście o daktylach, które niosą ze sobą liczne właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się między innymi przy problemach z cholesterolem. Jakie jeszcze korzyści ze sobą niosą?
Daktyle to owoce daktylowca właściwego, które występują w wielu odmianach. Kojarzą się z egzotyką, jednak coraz częściej goszczą i w naszej kuchni. Sporo mówi się o daktylach w kontekście zdrowego odżywiania, gdyż owoce te stanowią naturalne źródło licznych witamin, minerałów i innych cennych składników. W końcu nie bez powodu mówi się o włączeniu ich do codziennej diety.
Daktyle najczęściej można spotkać w postaci suszonej. Tak jak w przypadku innych owoców suszonych są wtedy dość kaloryczne. 100 g takich daktyli to blisko 300 kcal. Wysoka kaloryczność nie oznacza jednak, że należy unikać suszonych daktyli. Wręcz przeciwnie, mogą stanowić cenne źródło wielu składników. Wystarczy tylko zwracać uwagę na spożywaną ilość. Wystarczą już 2-3 dziennie, aby czerpać z nich to, co najlepsze. A jest tego całkiem sporo.
Daktyle w każdej postaci są cennym źródłem błonnika, węglowodanów, przeciwutleniaczy oraz salicylanów, które wykazują właściwości podobne do aspiryny. Ponadto to bogactwo witamin (A, C, K, E), a także minerałów, wśród których wymienia się potas, żelazo, fosfor, magnez czy cynk.
To także źródło antyoksydantów, które mają na celu zwalczać wolne rodniki, chroniąc przy tym organizm przed procesami starzenia, a także chorobami. Dzięki dużej zawartości cukrów prostych daktyle stanowią naturalne i ekspresowe źródło energii, dlatego tak chętnie spożywane są przez sportowców przed i po treningach. Stanowią także dobrą przekąskę, gdy doskwiera zmęczenie. Prozdrowotnych właściwości tych suszonych owoców w wyniku tak bogatego składu, jest jednak o wiele więcej.
Zobacz także: Kilogramy polecą w dół, a skóra będzie ci wdzięczna. Pij sok z tego warzywa regularnie
Jak już zostało wspomniane, daktyle to bogactwo błonnika, który doskonale wspiera pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę i tym samym zapobiegając zaparciom. Regularne spożywanie daktyli wspiera zdrową mikroflorę jelitową. Ponadto mogą stanowić ważny element diety osób, które zmagają się z nadkwasotą, gdyż poprzez swoje właściwości zmieniają pH kwasu żołądkowego na bardziej zasadowe.
To także prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Daktyle mogą bowiem chronić przed odkładaniem złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Stanowią również świetny dodatek do diety osób z nadciśnieniem lub problemami z układem krążenia.
Daktyle zalecane są także w przypadku silnego stresu, wyczerpania psychicznego, a także przy bezsenności. Dzięki zawartości witamin z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, zaś poprzez taurynę ułatwiają zasypianie. Regularnie spożywane poprawiają również koncentrację i pamięć.
Wystarczy już kilka sztuk, aby dostarczyć energii i nie spowodować gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Jeśli nie posiada się żadnych zdrowotnych przeciwwskazań, warto daktyle włączyć do swojego codziennego jadłospisu, bo mają sporo do zaoferowania. Zwłaszcza że mogą stanowić zdrową przekąskę i smaczny dodatek do koktajlów, owsianki czy potraw wytrawnych.
Skuteczna blokada na słodkie zachcianki. Pij tę herbatę, a waga poleci w dół
Zobacz też:
Przynieś z ogrodu zalej wrzątkiem. Po tej herbatce poczujesz się jak młody Bóg
W toalecie osadza się kamień? Zamiast kupować drogą chemię, wlej to do spłuczki
Nie tylko ubrania i ręczniki. Te rzeczy też możesz bez obaw prać w pralce