Chcesz być fit po 40-tce? Te produkty muszą zniknąć z twojej diety
Im starsi jesteśmy, tym bardziej musimy dbać o swój organizm oraz o ogólną kondycję zdrowotną. Pomóc nam w tym może odpowiednio skomponowana dieta. Warto więc wykluczyć niektóre produkty, które mogą nam szkodzić, a włączyć te, które będą wspierały nasze ciało. Podpowiadamy, czego nie jeść po 40-tce, a co powinno się znaleźć na naszym talerzu.
Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem oraz piękną sylwetką w każdym wieku, musimy pamiętać, że po 40-tce nasz metabolizm zwalnia i musimy zachować większą czujność, komponując swoje posiłki. Przede wszystkim należy unikać produktów, które nam szkodzą. Oprócz tego warto na talerzu położyć to, co wspomoże nasz organizm.
Po 40-tce, gdy nasz organizm działa już nieco inaczej, a metabolizm znacząco zwalnia, warto wykluczyć z diety kilka produktów, które mogą wpływać negatywnie na nasz organizm. Oto one:
- Słodziki - w sklepach na stałe zagościły produkty bez cukru lub bez kalorii. Zawierają one jednak sztuczne słodziki, które mogą zwiększać ochotę na słodycze. W dodatku są one od 200 do 600 razy słodsze od cukru, więc prowadzą do nadmiernej produkcji insuliny.
- Produkty bezglutenowe - eliminowanie glutenu z diety, powinno być stosowane, gdy zaleci nam to lekarz. W innych przypadkach wykluczanie go lub mocne ograniczanie może nie być korzystne. Co więcej, pełnoziarniste produkty zbożowe, które obfitują w błonnik, są pomocne, gdy nasz metabolizm zwalnia.
- Niektóre ryby - unikajmy ryb takich, jak panga czy tilapia, które mogą być źródłem metali ciężkich oraz toksyn. Pamiętajmy także, że mniej wartości mają również ryby hodowlane. Co gorsza, mają one więcej prozapalnych kwasów omega-6, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania m.in. na miażdżycę.
- Przysmaki z grilla - jedzenie z grilla, w tym np. szaszłyki czy kiełbasy, powinny być ograniczane przez osoby po 40 roku życia. Substancje powstające podczas spalania tłuszczu oraz białka w wysokich temperaturach mogą wywoływać różnego rodzaju choroby. W dodatku grillowane mięsa nie wpływają korzystnie na zdrowie serca oraz naczyń krwionośnych.
Czytaj również: Najlepsze ćwiczenia na kręgosłup. Wykonasz je bez wstawania z krzesła
Chcąc odchudzić się po 40-tce warto zmniejszyć gęstość energetyczną tego co jemy, równocześnie nie zmniejszając objętości przygotowywanych przez nas dań. Wobec tego dobrym pomysłem będzie dodawanie dużej ilości warzyw do każdego posiłku. Dzięki temu dostarczymy również naszemu organizmowi związki o działaniu przeciwzapalnym.
Do swojej diety warto między innymi włączyć zielonolistne warzywa, takie jak sałata, szpinak czy jarmuż, które dostarczą nam wapnia oraz beta-karotenu. Nie zapominajmy także o pomidorach i papryce, które zawierają dużo cennego dla organizmu likopenu.
Zobacz też:
Chcesz sprawdzić, czy truskawki były pryskane? To prostsze niż myślisz, zwróć uwagę na 1 rzecz
Nie wiesz, jak prać ubrania we wzory? Spójrz na kolor metki
Zapomnij o kamieniu na słuchawce prysznicowej. Wystarczy 1 rzecz, by wyglądała, jak nowa