Reklama
Reklama

Jest przyjazna dla serca i dobra przy odchudzaniu. Zrobisz z niej zupę i dodasz do sałatki

Nie ma lepszego czasu na wprowadzenie młodych i świeżych warzyw do swojej diety niż wiosna. Oprócz tych najpopularniejszych warto sięgnąć również po te nieco zapomniane i przez lata niedoceniane. Jednym z nich jest botwina, czyli młode liście i łodygi buraka ćwikłowego. To cenne źródło składników odżywczych, które można włączyć do swojej diety na wiele sposobów. Dowiedz się zatem więcej na temat właściwości i wartości botwinki.

Botwinka, znana również jako botwina, to młoda forma łodyg i liści buraka ćwikłowego, zbierana, zanim korzeń w pełni się rozwinie. Części te są jadalne i niezwykle wartościowe, dlatego nic w tym dziwnego, że coraz więcej mówi się o korzyściach płynących z regularnego spożywania botwinki. Zwłaszcza że można wykorzystywać ją w kuchni na wiele sposobów. To prawdziwa kopalnia zdrowia i korzyści dla organizmu na wielu płaszczyznach. 

Botwina lub botwinka — dlaczego warto sięgać po nią częściej?

Sezon na botwinkę zazwyczaj zaczyna się już w połowie kwietnia, choć jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Nie trwa długo, dlatego warto wycisnąć z niego jak najwięcej, a zdecydowanie jest co. Botwinka lub botwina to nowalijka, która jest pełna witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się w czasie odchudzania, gdyż dostarcza organizmowi to, co cenne, a przy tym jest niskokaloryczna.  

Warto jednak się skupić na całym dobrodziejstwie, jakie ze sobą niesie. Botwinka to ogrom witamin, takich jak A, C oraz liczne witaminy z grupy B, które wpływają między innymi na układ nerwowy i metabolizm. Ponadto to liczne minerały, wśród których wymienia się magnez, wapń i potas, a także takie cenne składniki jak antocyjany i flawonoidy będące silnymi przeciwutleniaczami.  

Może cię zainteresować: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

Jakie są właściwości botwiny? Wspiera serce i oczyszcza organizm

Tak jak już zostało wspomniane, botwina to bomba witamin i minerałów, które wspierają organizm na wielu płaszczyznach. Warto włączyć ją do swojej diety między innymi dla właściwości detoksykacyjnych. Młode liście buraka ćwikłowego wspierają bowiem pracę wątroby i nerek, tym samym pomagając eliminować toksyny z organizmu.  

Ponadto botwinka ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym chroni komórki przed uszkodzeniem w wyniku działania wolnych rodników. To także wsparcie dla odporności, dzięki zawartości witamin C i A. 

Botwinka ze względu na zawartość kwasu foliowego zalecana jest kobietom w ciąży. Z kolei poprzez zawartość żelaza pomaga chronić przed anemią. Warto dodatkowo wspomnieć o takich właściwościach jak obniżanie ciśnienia krwi, wzmacnianie krzepliwości krwi czy wspieranie układu krążenia. Botwinka jest także cenna w kontekście układu trawiennego, gdyż zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę jelit. 

Zobacz także: Brakuje ci energii? Te 2 tanie składniki szybko cię pobudzą

Co można zrobić z liści botwiny? Dobra na surowo, jak i gotowana

Botwinka to produkt sezonowy, który powinien mieć stałe miejsce wiosną w jadłospisie. To niskokaloryczny, lekkostrawny i niezwykle uniwersalny w kuchni produkt. Można go wykorzystać na wiele pysznych i smacznych sposobów, wśród których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Botwinkę można jeść na surowo lub w postaci gotowanej i duszonej.  

Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl to zupa botwinkowa, zwana również botwinką. Jest to letni chłodnik z jajkiem lub po prostu barszcz czerwony. To niezwykle popularny sposób na wykorzystanie botwinki, o którym często można dowiedzieć się od naszych babć. Oprócz tego botwinka doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, na przykład surówek, świeżych sałatek czy nawet jako farsz do pierogów i naleśników. Można dodać ją również do koktajli, smoothie, a także wykorzystać jako dekorację potraw.

Zobacz też:

​Dietetyk ostrzega: to najgorsza czekolada. Niestety kupujemy ją dość często

Masz skierowanie do sanatorium? Sprawdź, ile będziesz czekać

Nie tylko zdobi balkon, ale też pomoże na ból. Tak zrobisz leczniczy napar

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | warzywa