Reklama
Reklama

​Budzi jak zwykła kawa, a nie zawiera kofeiny. Poprawia koncentrację i nie wypłukuje magnezu

Aromat świeżo przygotowanej kawy o poranku to coś, bez czego większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Jednak pewien problem pojawia się, gdy decyduje się na odstawienie kofeiny. Jest oczywiście kawa bezkofeinowa, ale nie każdemu odpowiada jej smak. Na szczęście jest jeszcze inna alternatywa. Sprawdź, jak przygotować kawę daktylową!

Kawa daktylowa zdobywa coraz większą popularność jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnej kawy. Choć nie zawiera kofeiny, jej smak i aromat potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jak przygotować kawę daktylową?

Wiele osób zastanawia się, czy to możliwe, że napój na bazie pestek daktyli może poprawiać koncentrację i dostarczać energii. Okazuje się, że tak! Ten napój, przygotowywany z prażonych i mielonych pestek daktyli, ma naprawdę zaskakujący aromat, smak oraz właściwości. Do przygotowania kawy daktylowej będziesz potrzebować:

  • 10 daktyli,
  • 250 ml wody.

Przyda się jeszcze młynek do kawy. Oczywiście nie potrzebujemy cały owoców, a jedynie pestki. Z owoców możemy przygotować najlepszy krem daktylowy bez grama cukru, który będzie idealnym dodatkiem do naszej kawy.

Sprawdź również: Ten owoc smakuje jak karmel. Poprawia odporność, dba o serce i jelita, a Polacy go nie znają

Zacznij od dokładnego oddzielenia owoców od pestek. Następnie je umyj i osusz. Pestki wyłóż na suchą patelnię i praż przez kilka minut. Powinny zrobić się ciemnobrązowe i zacząć wydawać delikatnie orzechowy aromat. Uprażone pestki daktyli zmiel w młynku do kawy. Do filiżanki wsyp 1-2 łyżeczki kawy daktylowej, zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez 5-7 minut. Po tym czasie przelej ją przez sitko i podawaj z ulubionymi dodatkami (np. cynamonem czy mlekiem roślinnym). Możesz także przygotować kawę daktylową w ekspresie kolbowym.

Sprawdź również: Działa na skórę, włosy i paznokcie lepiej, niż kolagen. Wystarczy łyżeczka dziennie

Kawa daktylowa — właściwości

Dla wielu osób dużym zdziwieniem może być fakt, że kawa daktylowa mimo braku kofeiny dostarcza organizmowi energii. To wszystko dzięki naturalnym cukrom i składnikom odżywczym, które są zawarte w pestkach daktyli. Co więcej, nie powoduje także efektów ubocznych takich, jak nadmierne pobudzenie czy drżenie rąk. Ponadto kawa daktylowa nie wypłukuje magnezu, poprawia koncentrację, a także wspiera układ trawienny. To ostatnie jest możliwe dzięki dużej zawartości błonnika w pestkach. Warto więc spróbować kawy daktylowej, nawet jeśli jesteśmy fanami zwykłej “małej czarnej".

Zobacz też:

Różowe jajka na Wielkanoc zrobią furorę. Wystarczy, że wrzucisz to do wody

Na święta umyj okna wodą z tym składnikiem. W mig będą czyste jak łza

Nie tylko łupki z cebuli. Zanurz jajka w tym naparze, a zyskasz najpiękniejsze pisanki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie